Бермуда спря летателната годност на над 740 самолета на руски авиокомпании

2K прочитания

Гражданската въздухоплавателна администрация на Бермуда прекрати сертификатите за летателна годност на над 740 самолета на руски авиокомпании, които оперират в Русия по силата на специално споразумение между двете страни.

Спирането на лицензите е влязло в сила от 23:59ч на 12 март, като след този момент полетите с всеки един от тези самолети би бил незаконен.

„Международните санкции върху руския въздушен сектор направиха практически невъзможно извършването на контролна дейност над руските въздухоплавателни средства, опериращи от името на Бермудския самолетен регистър. Системата за контрол на летателната годност бе ограничена до степен, в която ГВА на Бермуда не може адекватно да гарантира летателната годност на тези самолети,“ се казва в официалното съобщение на бермудските власти.

Според правителствената агенция, около 740 от близо 900 самолета в регистъра на Бермуда се оперират от руски авиокомпании.

Всички самолети на националния превозвач Аерофлот западно производство, също са регистрирани в офшорната територия Бермуда – кодовете са VP и VQ

По силата на решението на властите в Бермуда, всички самолети, които след обявения срок се намират във въздуха, следва да прекратят полетите след кацане в крайната си дестинация.

Това са всички руски самолети с бермудска регистрация, които бяха във въздуха в първите часове на 13 март 2022, след изтичането на валидността на сертификатите им за летателна годност. Източник: Flightradar24

Министър-председателя на Бермуда, Дейвид Бърт също потвърди, че островът на практика следва наложените от Обединеното Кралство санкции срещу Москва. Бермуда е част от Общността на нациите и бивша британска колония.

Към момента руските авиокомпании започнаха паническа пререгистрация на самолетите си към руския регистър, за да избегнат тяхното арестуване и изземване зад граница, заради прекратените им лизингови договори.

От края на февруари 2022-а досега, към руския регистър са преминали над 180 самолета.

Свързани теми

Предишна публикация
Путин легализира присвояването на западни самолети със закон
Следваща публикация
Embraer обяви официално карго-конверсия на сериите Е-190
2K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Шереметиево откри терминал С

Московското летище Шереметиево /SVO/ откри реконструирания Терминал С с полета на Аерофлот Хелзинки-Москва на 17…

Аерофлот получи първия си А350-900

Airbus достави първия A350-900 на руската авиокомпания Аерофлот в Тулуза. Националният превозвач на Русия става…

Катастрофа на Ан-24 в Сибир

Пътнически Ан-24 на авиокомпания Ангара се разби при аварийно кацане в Бурятия, Сибир на 27…
Меню