EASA може да одобри MAX през януари

12 прочитания

Ако тестовите полети показват, че Boeing е поправил забележките след трагичните катастрофи преди 2г, европейският регулатор може да върне сертификата за летателна годност на 737 MAX, съобщи в интервю за френското издание La Tribune директорът Патрик Ки.

След като американската авиационна агенция FAA разреши на 18 ноември 2020г. на МАХ да лети отново, небето се прочиства и над Европа за най-икономичния модел регионален джет в света.

„Държахме да направим напълно независим анализ на сигурността на този самолет и си направихме собствени измервания, проверки и тестове. Всички данни показват, че наистина Boeing 737 MAX може да бъде върнат в операции, защото самолетът е сигурен. Вероятно EASA ще вземе решение, кото ще ни позволи да го върнем през януари“, каза шефът на EASA Патрик Ки на форума Paris Air.

Ки каза още, че европейската агенция не е водещата в сертифицирането, но реши оттук нататък по отношение на критичните системи по сигурност да преразглежда и анализира по независим път всичко около този самолет.

MAX бе приземен преди около 20 месеца след като при две катастрофи в разстояние на пет месеца загинаха 346 души. Boeing оцени щетите от кризата с МАХ на 20 милиарда щатски долара – 11,3 милиарда преки и косвени щети, свързани със спиране на производството му и 8,6 милиарда долара обезщетения за авиокомпаниите.

Свързани теми

Предишна публикация
Паркиран 747 на British се запали в Испания
Следваща публикация
Нидерландия въвежда 7,45 евро такса на билет
12 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Ryanair намалява полетите до март

Лоукост авиокомпанията спира много полети в близките месеци поради локдауните, свързани с глобалната пандемия. Новите…

Без хамстер на борда

Spirit Airlines накарали пътничка да изхвърли хамстера си в тоалетната на самолета, съобщават американски водещи…

Mooney Aircraft с нов собственик

Американският производител на леки самолети за любителската авиация Mooney Aircraft Corporation, който през последните 9…
Меню