Световният флот от F-35 приземен за проверка

20 прочитания

Световният флот на Lockheed Martin F-35 Lightning II бе приземен за инспекция след проблем с горивната камера на двигателя, който доведе до първата катастрофа на изтребителя от пето поколение преди няколко седмици, съобщи Flight Global.

На 10 октомври програмата на F-35 поиска американските ВВС, флотът и морската пехота да проверят двигателите на Pratt & Whitney преди отново да ги запалят. Някои самолети подновиха полети след проверките, като тези във Форт Уърт, където е централата на Lockheed Martin и в базата на ВВС Люк, а други продължават да преминават инспекции.

Пентагонът опроверга на 11 октомври съобщенията, че всички F-35 са приземени. „Спряхме някои F-35 като превантивна мярка, докато се анализират данните от воденото разследване. Тестовите полети продължават, а програмата върви по график“, съобщи Пенгатонът. Lockheed Martin достави над 320 самолета F-35 на американски военни и чуждестранни клиенти. Проблемът с горивната тръба засяга и трите модификации на самолета: F-35A, F-35B и F-35C. Проверките бяха предизвикани от първоначални данни, събрани при разследването на F-35L, който се разби в покрайнините на Бофорт, Южна Каролина на 28 септември 2018. Това бе първата катастрофа на новия американски изтребител от първия му полет преди 12г. Британското Министерство на отбраната съобщи  в Туитър, че противно на написаното от Сън, Дейли Мейл и Дейли Телеграф, не всички F-35 на Великобритания са приземени. „Само някои полети са спрени като превантивна мярка по време на провежданото разследване“.  


Великобритания съобщава, че изпитанията от самолетоносача Куин Елизабет продължават и RAF продължават да тестовете тази седмица.

„Безопасността е основната ни грижа и затова Великобритания реши да спре временно някои полети на F-35.., а полетите от самолетоносача продължават“, съобщи говорител на британското Министерство на отбраната.

Снимка: U.S. Navy photo courtesy Lockheed Martin photographer Andy Wolfe.

Свързани теми

Предишна публикация
Тайни за F-35 изтичат в Tinder
Следваща публикация
Boeing и Embraer ще строят KC-390 в САЩ
20 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Първи А321neo за Wizz

Самолетът, който трябва да „промени играта“ за Wizz Air и нейните конкуренти в нискоразходния сектор,…

Boeing се разколеба за MRO

Директорът на Boeing Дейвид Калхун очаква възстановяването да се забави до 3-5 години, очерта усилията…

Airbus успешно стартира Bartolomeo

Новата изследователска платформа Бартоломео, предназначена за Международната космическа станция, беше успешно изстреляна от Кейп Канаверал във…
Меню