Boeing и Embraer ще строят KC-390 в САЩ

203 прочитания

Boeing и бразилският производител Embraer, в който американската компания вече има сериозно дялово участие, са в напреднала фаза на преговори за установяването на производствена линия за новия военнотранспортен джет KC-390 в САЩ, съобщава бразилското издание Valor Economico.

През април 2018 двете компании обявиха сделка, според която Боинг взима 80% дял в подразделението за граждански самолети на Ембраер, с което приключи фазата на най-голямата трансформация в световното авиопроизвдство от десетилетия. Няколко месеца по-рано европейският консорциум Еърбъс обяви поглъщането на авиационното подразделение на канадския транспортен гигант Bombardier.

Ултрафункционален дизайн, до 29 тона полезен товар, пълен флай-бай-уайър и цена, съизмерима с тази на С-130 Херкулес

Ултрафункционален дизайн, до 29 тона полезен товар, пълен флай-бай-уайър и цена, съизмерима с тази на С-130 Херкулес

В рамките на споразумението от април, Боинг и Ембраер обявиха и намерение за близко сътрудничество по програмата за разработка и маркетинг на новия КС-390 – двумоторен реактивен военнотранспортен самолет, с товароносимост до 29 тона. Сега, в рамките на това стратегическо партньорство, двете компании възнамеряват да открият производствена линия за новите самолети в САЩ, без да се уточнява дали това ще е на място с вече установено произвдството и в качествено нов комплекс.

Схематично представяне на КС-390 (кликни за голям размер)

Схематично представяне на КС-390 (кликни за голям размер)

Бразилският производител възнамерява да запази и първата производствена линия в Гавиао Пексото, щата Сао Пауло. Поднобно партньорство би означавало, че американският производител ще излезе с директен конкурент на пазара за бъдещи военнотранспортни самолети за американската армия, който се бори с ветерана С-130 Херкулес, произвеждан от Lockheed Martin.

снимки: Embraer SA & Boeing & Flight International

Свързани теми

Предишна публикация
Световният флот от F-35 приземен за проверка
Следваща публикация
Офертите за нов изтребител: Gripen или F-16
203 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus влиза в Air Race Е

Дали след 2г ще викаме въздушното такси по телефона зависи от Airbus и Air Race…
Меню