Подписан е договорът за концесията на летище София

367 прочитания
В строго контролирана медийна среда, Тиери Део, основател на фонда Meridiem подписа договора за концесията на летище София с министъра на транспорта Росен Желязков в присъствието на министър-председателя и посланичката на Франция Флоранс Робин на 22 юли 2020г., съобщи правителствената пресслужба.

Европейският консорциум, воден от френския инвестиционен фонд Meridiam, включващ летище Мюнхен и австрийската компания Strabag трябва да поеме управлението на летище София в рамките на една година от подписването. Консорциумът Соф Кънект обещава да разшири Терминал 2 и да построи трети терминал, за да може летището да приема до 23 милиона пътници през 2050г.

В края на 2019г летище София отчете обслужени 7 милиона пътници за годината. Към средата на 2020 спадът в самолетодвиженията и обслужените пътници на летището достигна 72% в сравнение с предходната година, заради пандемията.

На церемонията не бяха поканени медии, а правителството очевидно бърза с подписването и усвояването на първоначалната вноска от 550 милиона лева, предвид разклатените му от ежедневни протести с искане за оставка позиции. Срокът за подписване беше 3 месеца от съдебното решение, с което се потвърждава изборът, но очевидно институциите могат да работят и бързо, когато въпросът е на оцеляване и най-вече усвояване на средства.

Подписването на договора за концесията на летище София, 22 юли 2020г. Снимка: правителствен пресцентър.

Подписването на договора за концесията на летище София, 22 юли 2020г. Снимка: правителствен пресцентър.

Оператор на летище София ще бъде консорциум, в който участват френска, австрийска и германска компании. Това са фондът Меридиам от френска страна, строителната компания Щрабаг от Австрия, с едва 1% дял на участие, и летище Мюнхен от германска, което е наето само като мениджмънт консултант за първоначален срок от 12 години.

Концесионният договор за летище София е за 35г. и за този период включва ангажимент на фонда Соф Кънект от EUR 608 милиона инвестиции. Припомняме, че това е най-ниската оферта за инвестиции в летището от всичките 5 подадени оферти едва трета по размер на годишното концесионно плащане. Всички сметки са предварителни и са направени без отчитане на свирепата криза, която връхлетя авиационния сектор с пандемията от COVID-19 през март 2020. Това не накара нито правителството, нито бъдещия концесионер да преразгледат стратегическото си планиране и да ревизират заложените срокове и инвестиционни намерения, които е малко вероятно да бъдат изпълнени в предложения вид и размер, въпреки подписания договор.

От друга страна, строителната компания Щрабаг е другото силно притеснително име в печелившия консорциум. Тя е печално позната от строителството на сегашния Терминал 2 на софийското летище, със срутената му козирка, останала неремонтирана дълго време, скандалите около новата писта за излитане и кацане и авариралия още в първите месеци ръкав на един от изходите, който и до ден днешен остава неработещ. Австрийската компания е собственост на руския олигарх Олег Дерипаска, а българското й дружество Щрабаг България напоследък печели доста обществени поръчки за строителство, при това не без посредничството и благословията на „хората на Пеевски“, както твърдят запознати.

Подписването на договора за концесията на летище София, 22 юли 2020г. Снимка: правителствен пресцентър.

Подписването на договора за концесията на летище София, 22 юли 2020г. Снимка: правителствен пресцентър.

Приватизацията на най-голямото летище в България бе удължавана няколко пъти досега, преди през юли 2019г. правителството да избере френско-германския консорциум, въпреки неизгодната оферта и протестите на всички останали кандидати.

Вижте специалния епизод на Авиошоу от летище Мюнхен през есента на 2019г.

Свързани теми

Предишна публикация
Wizz Air базира трети самолет във Варна
Следваща публикация
Нови линии на LOT от Будапеща, вкл. Варна
367 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Lufthansa пусна джъмбо до Майорка

 Изправена пред голямото търсене на почивки на слънце, германската авиокомпания пусна до Майорка самолети с…
Меню