LOT се готви за мегапоръчка на нови самолети

49 прочитания

Полската националната авиокомпания LOT твърдо възнамерява да увеличи презокеанския си флот, но тепърва трябва да вземе решение дали това да стане със самолети Boeing 787 или Airbus A350.

Според Главния изпълнителен директор Рафал Милцарски, LOT ще направи голяма поръчка за един от двата типа в недалечното бъдеще. С новите придобивки ЛОТ ще разшири и новата си база на летище Будапеща, от където от миналата година изпълнява презоекански полети до Ню Йорк и Чикаго, запълвайки вакуума създаден от фалита на местния национален превозвач Малев. Полската авиокомпания не крие, че възнамерява да придобие още голямо количество слотове от вече несъществуващия превозвач.

В момента ЛОТ оперира с Боинг 787-8 и 787-9 по междуконтиненталните си маршрути. Милцарски обяви, че изборът ще бъде направен измежду четири модела: 787-9, 787-10, А350-900 и А350-1000, на база задълбочен анализ на производителността и изискванията на пазара. Директорът не каза за колко самолета ще е поръчката, но само загатна, че ще е „голяма“.

LOT е първи клиент на бразилската компания за Embraer E170. Този на снимката е от по-новите попълнения Е190-200LR

LOT е първи клиент на бразилската компания за Embraer E170. Този на снимката е от по-новите попълнения Е190-200LR

Заедно с разширяването на презокеанския си флот, авиокомпанията възнамерява да обнови и регионалните си самолети. В този сегмент в момента се проучват опциите между Еърбъс А220 и Ембраер Е2. В момента освен 14-те Дриймлайнъра /787-8 и -9/, авиокомпанията оперира с 15 Боинга 737-800, 5 блокирани 737-МАХ /от общо 15 поръчани/ и 39 Ембраера от предишното поколение Е1.

ЛОТ никога не е притежавала самолети Еърбъс, затова развитието на процеса по избор на новите машини ще е изключително интересен.

Свързани теми

Предишна публикация
IATA се тревожи от разногласията на регулаторите за МАХ
Следваща публикация
737 на Smartwings летя над 2 часа с един двигател
49 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Още 99 милиона на вятъра

Чавдар Кацаров /публикувано на 4 декември 2018 в conservative.bg/ Препубликуваме с разрешението на автора! Защо…

Avianca фалира

Една от най-големите латиноамерикански авиокомпании Avianca от Колумбия подаде заявление за защита от кредитори по Член…

Новите разработки на Stratolaunch

Stratolaunch е американска компания, основана от милиардера Пол Алън, като една от малкото частни инициативи…
Меню