Airbus обмисля сливане на производството на изтребители с BAE

25 прочитания

Главният изпълнителен директор на Airbus Том Ендерс каза, че е отворен за сливане на подразделението за изтребители на компанията с това на BAE Systems, съобщи Reuters, позовавайки се на Sunday Times.

Том Ендерс каза, че е време „сериозно да се погледне евентуално на консолидацията на усилията“ и че „просто няма място за три различни програми, дори две“.

Коментарът на Ендерс е знак за възможност за общоевропейски изтребител, който да се конкурира с американските.

BAE

Британският производител е най-големия работодател в страната с 34000 работни места и продажби за близо 20 милиарда паунда за 2017. По света за компанията работят 83200 души в 40 страни, включително САЩ /29100/, Саудитска Арабия /6100/ и Австралия /3100/.

BAE участва в най-големия европейския проект Eurofighter Typhoon заедно с Leonardo и подразделение на Airbus. Програмата е четиристранна национална сделка между Германия, Испания, Италия и Великобритания.

 


Британското Министерство на отбраната представи нови планове за нов стелт, Tempest като показа модел на авиоизложението във Фарнбъро през юли. Двумоторният изтребител с двигатели на Rolls-Royce трябва да полети до 2035 и евентуално да замени Eurofighter Typhoon. Leonardo ще осигури сензорите, електрониката и авиониката, а MBDA – оръжията. Самолетът може да лети с пилот или да се управлява дистанционно.

Великобритания ще реши до 2025 колко самолета евентуално да поръча. Министерството на отбраната в Лондон отдели допълнителни 2 млрд паунда за разработката /от общо 20 млрд паунда разходи за проекта/.

Airbus

Airbus произвежда военния транспортен А400М, дрона Zephyr; А330 MRTT, танкер и транспортен самолет, базиран на гражданския А330-200, новия тактически С295 и участва в Eurofighter.

Снимка: Airbus.

 

 

Свързани теми

Предишна публикация
KC-46 накара Boeing да намали прогнозата за военното производство
Следваща публикация
Израелската Elbit търси придобивания в Европа
25 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

SAS получи първия си A350

Airbus достави на скандинавската авиокомпания SAS първия A350-900. SAS става най-новия оператор на широкофюзелажния икономичен…
Меню