Христо Щерионов е новият директор на ГВА

748 прочитания

Христо Щерионов е новият главен директор на Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ (ГД „ГВА”). Това съобщава „Банкеръ”.

Той е бил назначен късно вчера, 25 септември 2020 г., от министъра на транспорта Росен Желязков на мястото на Станимир Лешев, който загина трагично при пътен инцидент на 17 септември.

Щерионов, който е роден през 1963 г., има изключително богата авиационна кариера. Той е инженер по експлоатация и ремонт на летателни апарати от ВНВВУ „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия, което завършва през 1986 г. Работи на военните летища Безмер, Крумово и Божурище, където последователно заема длъжностите старши техник в авиационна ескадрила, борден инженер и заместник-началник по техническата част.

От 1992 г. се прехвърля в гражданската авиация. Постъпва на работа на Летище София, където заема различни длъжности. От 1999 г. е заместник-директор по безопасност на експлоатацията и аварийно спасителната дейност. От 2008 г. е последователно е заместник-директор и директор на дирекция „Летищно осигуряване на полетите”. От 26 юни 2013 г. до февруари 2017 г. е изпълнителен директор на „Летище София” ЕАД. През 2018 г., за няколко месеца, бе и директор на Летище Пловдив.

Последно бе директор на основната дирекция в ГД ГВА – „Оператори, авиационна сигурност, въздушно пространство, търсене и спасяване и правно осигуряване“.

Свързани теми

Предишна публикация
Летище София ще се опита да стимулира трафика с отстъпки от таксите си
Следваща публикация
ЕК одобри държавна помощ за Фрапорт България за 2020
748 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню