Ново удължаване на живота за B-52

33 прочитания

Американските военновъздушни сили обсъждат ново удължаване на жизнения цикъл за легендарните бомбардировачи Boeing B-52. Ъпдгрейдната версия ще е означена с модификация B-52J и може да влезе в експлоатация до 5 години.

Информацията съобщи ръководителя на програмите B-52 и B-1 във ВВС полковник Ланс Рейнолдс по време на редовния преглед на състоянието на стратегическите дивизии в американските ВВС, проведен в базата Тинкър, Оклахома. Концепцията за модификация „J“ на бомбардировача цикулира още от 2016 година, но появяването му в официална презентация на командването говори за напреднали планове по реализацията на проекта.

В нея се говори за малки, но много на брой подобрения, свързани главно с авиониката на самолета и модернизиране на отбранителните му способности. Ще бъдат добавени нови записващи устройства на борда, модернизирана платформа за въздушен бой и катапултиращи седалки в пилотската кабина.

Засега не е ясно дали модернизацията ще включва и замяна на двигателите на самолета, който в традиционната си конфигурация разполага с 8 такива. Програмата по замяната им с 4 турбовентилаторни двигателя от ново поколение носи означението B-52H.

снимки: usairforce

Свързани теми

Предишна публикация
Израелски F-16 в небето на Хърватия. Ще има ли сделка?
Следваща публикация
Кугър скъса далекопровод, няма пострадали
33 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Първа катастрофа с F-35

Американските въоръжени сили претърпяха първа катастрофа със суперскъпия си изтребител F-35. Инцидентът е с модела…
Меню