Извънредна директива за паркираните Боинг 737 в САЩ

36 прочитания
Федералната авиационна администрация на САЩ /FAA/ издаде извънреден сервизен бюлетин за авиационната годност на над 2 000 паркирани Боинга 737 с американска регистрация от сериите Classic и NG, в която предупреждава за развиване на корозия с възможност да предизвика отказ на двата двигателя.

Инспекторите са открили компрометирани клапи на пневматичната система на много самолети,  след няколко доклада за отказ на двигатели на самолети, наскоро излезли от съхранение, съобщава Ройтерс. Директивата е в резултат на тези проверки и обхваща всички самолети, съхранявани на земята в продължение на 7 и повече дни.

Alaska Airlines съобщи, че един от четирите инцидента е бил с неин самолет, при който е отказал единия от двигателите.

В директивата се дава предписание всички оператори да проверяват клапаните, преди подновяване на полетите с Боинг 737 и ако бъдат открити признаци за корозия клапите да бъдат сменяни незабавно, преди възобновяване на операциите.

По-конкретно става въпрос за корозиране на клапата на 5-ата степен на въздуха за пневматичната система и на двата двигателя от сериите CFM-56. Според FAA повредените клапи могат да предизвикат срив в компресора и двоен отказ на двигателите без възможност за рестарт.

Боинг обяви, че ще съдейства на операторите при инспекциите и евентуална замяна на засегнатите клапани.

Свързани теми

Предишна публикация
Командир на Smartwings „скрил“ отказ на двигател, за да продължи до дестинацията
Следваща публикация
Airbus се отказа от субсидията за А350
36 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

American Airlines връща МАХ през юни

Американската авиокомпания очаква Боинг 737 MAX да се върне в експлоатация след началото на юни…
Меню