Завръщането на полетите Букурещ-Ню Йорк с авиокомпания HiSky

4K прочитания

Линията се подновява 20 години след прекратяването й от все още държавната авиокомпания Tarom

От юни 2024 година румънците отново ще могат да пътуват директно от летище Отопени край Букурещ до САЩ, след близо 20-годишна пауза на трансатлантическите полети от румънската столица, съобщава Romanian Insider.

Базираната в Молдова, но създадена с румънски капитал авиокомпания HiSky наскоро получи лиценз от американското министерство на транспорта да оперира директни полети до САЩ, с което стана единствения превозвач в страната с валиден FACP /Foreign Air Carrier Permit/ и притежаваща самолети, които могат да изпълняват до 14-часови полети без кацане.

На уебсайта на авиокомпанията билетите по линията Букурещ – Ню Йорк /JFK/ са вече достъпни, като първия полет е планиран за 7 юни 2024. Цените на билетите започват от EUR 349 в посока, а полетите ще се изпълняват със самолети Еърбъс А330-200 четири пъти седмично.

Полетите вече могат да се резервират директно от уебсайта на авиокомпанията HiSky.aero

Първата машина от типа, с регистрация YR-KID е взета на лизинг от ALC и регистрирана в румънското подразделение на авиокомпанията – HiSky Europe. Тя разполага още с четири самолета А320-200 и 2 броя А321neo. Молдовското дружество има във флота едва един А319.

HiSky е създадена през 2021 година с частен капитал и към момента разполага с флот от 7 самолета, опериращи по над 20 вътрешни и международни дестинации в Румъния и Европа. Още на първата година от появата си на румънския пазар, превозвачът преминава границата от 1 милион пътници и над 8 700 изпълнени полета. Базите са й в Букурещ-Отопени, Клуж-Напока, Тимишоара и Кишинев.

Първият А330-200 на HiSky. Самолетът е произведен през 2010 година и разполага с около 250 места.

Интересна подробност е позинвата /callsign/ на авиокомпанията – SkyEurope, който навява спомени за една словашка нискоразходна авиокомпания със същото име.

Амбициите на авиокомпанията са до края на 2024-а година флотът да надхвърли 10 самолета, като поне 2 от тях са способните да прелитат океана А330.

Свързани теми

Предишна публикация
Самолетът на Alaska е имал проблеми с херметизацията в предишни полети. Боинг издаде препоръки за проверката на всички сходни 737-9
Следваща публикация
Lufthansa приземи два от новите си товарни А321F, заради пукнатини
4K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ITA Airways вече лети от Рим до София

Новият италиански национален превозвач ITA Airways възобнови полетите на предшественика си по директната линия от…
Меню