Завръщането на полетите Букурещ-Ню Йорк с авиокомпания HiSky

4K прочитания

Линията се подновява 20 години след прекратяването й от все още държавната авиокомпания Tarom

От юни 2024 година румънците отново ще могат да пътуват директно от летище Отопени край Букурещ до САЩ, след близо 20-годишна пауза на трансатлантическите полети от румънската столица, съобщава Romanian Insider.

Базираната в Молдова, но създадена с румънски капитал авиокомпания HiSky наскоро получи лиценз от американското министерство на транспорта да оперира директни полети до САЩ, с което стана единствения превозвач в страната с валиден FACP /Foreign Air Carrier Permit/ и притежаваща самолети, които могат да изпълняват до 14-часови полети без кацане.

На уебсайта на авиокомпанията билетите по линията Букурещ – Ню Йорк /JFK/ са вече достъпни, като първия полет е планиран за 7 юни 2024. Цените на билетите започват от EUR 349 в посока, а полетите ще се изпълняват със самолети Еърбъс А330-200 четири пъти седмично.

Полетите вече могат да се резервират директно от уебсайта на авиокомпанията HiSky.aero

Първата машина от типа, с регистрация YR-KID е взета на лизинг от ALC и регистрирана в румънското подразделение на авиокомпанията – HiSky Europe. Тя разполага още с четири самолета А320-200 и 2 броя А321neo. Молдовското дружество има във флота едва един А319.

HiSky е създадена през 2021 година с частен капитал и към момента разполага с флот от 7 самолета, опериращи по над 20 вътрешни и международни дестинации в Румъния и Европа. Още на първата година от появата си на румънския пазар, превозвачът преминава границата от 1 милион пътници и над 8 700 изпълнени полета. Базите са й в Букурещ-Отопени, Клуж-Напока, Тимишоара и Кишинев.

Първият А330-200 на HiSky. Самолетът е произведен през 2010 година и разполага с около 250 места.

Интересна подробност е позинвата /callsign/ на авиокомпанията – SkyEurope, който навява спомени за една словашка нискоразходна авиокомпания със същото име.

Амбициите на авиокомпанията са до края на 2024-а година флотът да надхвърли 10 самолета, като поне 2 от тях са способните да прелитат океана А330.

Свързани теми

Предишна публикация
Самолетът на Alaska е имал проблеми с херметизацията в предишни полети. Боинг издаде препоръки за проверката на всички сходни 737-9
Следваща публикация
Lufthansa приземи два от новите си товарни А321F, заради пукнатини
4K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

LOT ще лети до Маями от 2019

Полската национална авиокомпания LOT обяви, че открива резервациите за новите си полети до Маями, които…

Eurowings отваря нова база в Берлин

Още през октомври 2020 нискоразходното подразделение на Луфтханза Груп подчерта важността на германската столица за…
Меню