737 на Smartwings летя над 2 часа с един двигател

42 прочитания

Пътвически Boeing 737-800 на чешката авиокомпания Smartwings /Travel Service/, изпълняващ полет от остров Самос до Прага на 24 август, е получил авария с отказ на двигател по време на круизната част от полета.

Левият двигател CFM-56 на Боинга с регистрация OK-TVO, изпълняващ полет QS1125 със 170 души на борда, отказва спонтанно, докато самолетът е на полетен ешелон 340. Екипажът предприема незабавни действия по снижаване до ешелон 240, изпълнява съответните чеклистове и на два пъти опитва рестартиране на двигателя, но и двата опита са неуспешни. Пилотите решават да продължат полета до Прага, като продължават още близо 2 часа и 20 минути с един двигател.

Според един от ръководителите на полети в Унгария, който е имал контакт с въпросния самолет, екипажът не е споменал нищо за повреда в двигателя, а само за техническа авария на борда. По думите на служителя, в повечето случаи става въпрос за проблеми с климатичната система, които водят до снижаване до ешелон 240 или 250.

Маршрутът на полета преминава над териториите на Гърция, Македония, Сърбия, Унгария и Австрия, преди да стигне до Чехия.

Маршрутът на полета QS1125 преминава над териториите на Гърция, Македония, Сърбия, Унгария и Австрия, преди да стигне до Чехия.

Според Smartwings, решението на екипажа да продължи с един двигател още над 2 часа до Прага е било правилно и не е имало никаква опасност за самолета или пътниците на борда. По време на инцидента самолетът се е намирал над Егейско море на около 100 морски мили североизточно от Атина. Въпреки че повечето двумоторни пътнически самолет могат спокойно да продължат полета си с един неработещ двигател, процедурите на мнозинството авиокомпании изискват самолетът да се отклони за кацане към най-близкото подходящо летище. В случая по избрания маршрут има много такива. Инцидентът се разследва от чешките авиационни власти и EASA.

Свързани теми

Предишна публикация
LOT се готви за мегапоръчка на нови самолети
Следваща публикация
А321 на Ural Airlines кацна принудително в царевично поле
42 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню