Израелски F-16 в небето на Хърватия. Ще има ли сделка?

54 прочитания

Израелски изтребители F-16 участваха в Парада на победата в Хърватия, с който държавата отбеляза годишнината от победоносната битка във войната за независимост със Сърбия през 1995 година. Хърватската страна е пред сключване на договор за доставка на израелски изтребители втора ръка от този тип, след проведената процедура по избор на нов тип боен самолет за хърватските ВВС.
/на снимката израелските Ф-16 летят редом с хърватски Миг-21 на парада над град Томлин/

Сърбия реагира остро на израелското участие, като посланикът на страната в Тел Авив заяви, че „Израел и израелския народ са имали трудно минало и трябва да проявяват повече разбиране към трудностите и страданието на други народи.“ Посланик Милутин Станоевич визира бягството на над 200 000 сърби от Хърватия по време на войната и извършените военни престъпления и от двете страни. Сръбският президент Александър Вучич беше още по краен, като заяви „Хитлер искаше свят без евреи, а Хърватия и нейните политици искаха Хърватия без сърби.“

Израелските изтребители са посетили страната по покана на хърватското министерство на отбраната, което продължава преговорите за придобиване на бойните самолети. Три изтребителя F-16D от 109-а бригада на израелските ВВС са се включили в парада, но не е ясно дали и те са част от евентуалната бъдеща доставка.

В Загреб обаче се разгаря нов дебат около доставката на изтребителите втора ръка от Израел, поради опасенията от дългосрочната устойчивост на сделката предвид силно намаления остатъчен ресурс на предлаганите самолети. В същото време правителството е под засилен натиск да финализира процедурата за придобиване на нов тип боен самолет, след като в края на юли Сърбия извърши първите полети с новодоставените си изтребители Миг-29, дарени от Русия на страната през октомври 2017.

В този смисъл, посещението на израелските Ф-16 може да се разглежда и като ПР акция и демонстрация на сила спрямо Белград, докато зад кулисите в Загреб продължава разгорещения дебат около придобиването на ескадрила от 12 употребявани изтребителя F-16 A/B от Израел, което може да се осъществи в следващите 3 години. Процедурата и в Хърватия обаче е застрашена от провал, тъй като застъпниците на тезата, че самолети втора ръка не са изгодна сделка за държавата, отново засилиха действията си по осуетяването на договора.

снимка: Хърватско Министерство на отбраната/ВВС

Свързани теми

Предишна публикация
USAF избра Boeing/SAAB за новите си учебни самолети
Следваща публикация
Ново удължаване на живота за B-52
54 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Emirates поръча по-малко боинги

Emirates ограничи ангажимента си да напазарува широкофюзелажни самолети за милиарди долари от Boeing. Най-голямата авиокомпания…

Първи Dreamliner за El Al

Израелският национален превозвач El Al показа първият си Boeing 787 Dreamliner, който вече носи традиционните…
Меню