Индия обяви търг за изтребители

33 прочитания

Индия иска да купи 110 изтребителя за не повече от 15 милиарда долара и произведен на място. Сред потенциалните кандидати се очаква да са Boeing, Lockheed Martin, Saab и Dassault Aviation. Делхи има изискване 85% от самолета да бъде произведен в Индия от стратегически партньор.

Lockheed предложи да изнесе производствена линия за F-16 от Тексас в Индия и да прави там самолети за местния пазар и други клиенти по света. Lockheed си партнира с Tata Advanced Systems, а Saab – с Adani Group. Останалите производители не са обявили партньорствата си.

Sepecat Jaguar - ветеран в индийските военновъздушни сили. (горе: Су-30МКИ - един от най-модерните индийски изтребители в момента)

Sepecat Jaguar – ветеран в индийските военновъздушни сили.
(горе: Су-30МКИ – един от най-модерните индийски изтребители в момента)

Търгът е за едномоторни и двумоторни изтребители. Потенциални кандидати са и Eurofighter Typhoon и руските производители, които се радват на традицонно добро сътрудничество с Индия. По-рано Министерството на отбраната на Индия поиска само едномоторни изтребители, което ограничи избора до F-16 и Gripen.

Индия започна да търси доставка на нови самолети за армията през 2003, за да смени MиГ-овете от съветско време. Срокът да представяне на предложения е до юли. След това ще бъде отправено запитване за оферти и те ще се оценяват в процедура, която може да отнеме години.

Снимки: Wikimedia Commons

Свързани теми

Предишна публикация
Демонстрации на Графа
Следваща публикация
Нова фатална катастрофа с Thunderbirds
33 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Sun Flyer – Тесла-та на леката авиация

Автомобилната индустрия вече има предводител на своята електрическа революция, но в авиацията борбата за лидерството…
Меню