Екипажи на новия A330neo се оплакват от гадене

59 прочитания

Гадене, световъртеж, повръщане – от такива симптоми се оплакват кабинните и кокпит екипажи след по-продължителни полети с новите А330-900 на португалския превозвач TAP Air Portugal.

Airbus, EASA и португалската авиационна администрация ANAC са започнали разследване по случая, след като вече има 12 отделни такива случая с новия самолет, а причините са неясни. TAP е първият оператор на новия самолет, който започна полети в авиокомпанията миналия декември. В момента тя разполага със 7 А330-900, като очаква доставката на още 9 самолета от този тип. Нейните самолети се задвижват от двигателите Trent 700 на Rolls Royce и се използват предимно за трансантлантическите полети на превозвача.

Сега въвеждането в експлоатация на самолета е съпроводено с няколко случая на разболели се пилоти и кабинни екипажи, както и съобщения за проблеми от няколко пътници. Според португалското информационно радио TSF, в началото на юли се е наложило екипаж на този самолет изпълняващ полет до Бразилия да използва кислородните маски в кабината през почти половината време от полета, за да избегне чувството на гадене и световъртеж.

Междувременно представител на авиокомпанията заяви пред португалските медии, че е възможно някои от А330нео да са изпуснали неприятен мирис от климатичните системи на борда, което било нормално явление при новите самолети и трябвало да изчезне след първоначална употреба. От Еърбъс добавиха, че системата за климатизация не допуска замърсяване на въздуха под каквато и да било форма. Компанията е провела тестове на борда на някои от самолетите на ТАР, които са установили, че въздухът е в нормалните за индустрията показатели.

снимка: TAP

Свързани теми

Предишна публикация
Boeing изгуби клиент
Следваща публикация
Авиосекторът расте през май, но трендът се забавя
59 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Boeing с първа поръчка за годината

Японската авиокомпания ANA си поръча 20 самолета 787 Dreamliner. Японският превозвач обаче пренебрегна двигателите на…
Меню