Екипажи на новия A330neo се оплакват от гадене

5 прочитания

Гадене, световъртеж, повръщане – от такива симптоми се оплакват кабинните и кокпит екипажи след по-продължителни полети с новите А330-900 на португалския превозвач TAP Air Portugal.

Airbus, EASA и португалската авиационна администрация ANAC са започнали разследване по случая, след като вече има 12 отделни такива случая с новия самолет, а причините са неясни. TAP е първият оператор на новия самолет, който започна полети в авиокомпанията миналия декември. В момента тя разполага със 7 А330-900, като очаква доставката на още 9 самолета от този тип. Нейните самолети се задвижват от двигателите Trent 700 на Rolls Royce и се използват предимно за трансантлантическите полети на превозвача.

Сега въвеждането в експлоатация на самолета е съпроводено с няколко случая на разболели се пилоти и кабинни екипажи, както и съобщения за проблеми от няколко пътници. Според португалското информационно радио TSF, в началото на юли се е наложило екипаж на този самолет изпълняващ полет до Бразилия да използва кислородните маски в кабината през почти половината време от полета, за да избегне чувството на гадене и световъртеж.

Междувременно представител на авиокомпанията заяви пред португалските медии, че е възможно някои от А330нео да са изпуснали неприятен мирис от климатичните системи на борда, което било нормално явление при новите самолети и трябвало да изчезне след първоначална употреба. От Еърбъс добавиха, че системата за климатизация не допуска замърсяване на въздуха под каквато и да било форма. Компанията е провела тестове на борда на някои от самолетите на ТАР, които са установили, че въздухът е в нормалните за индустрията показатели.

снимка: TAP

Свързани теми

Предишна публикация
Boeing изгуби клиент
Следваща публикация
Авиосекторът расте през май, но трендът се забавя
5 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

IndiGo поръча 300 А320neo

Най-голямата индийска авиокомпания IndiGo направи твърда поръчка за 300 самолета от семейството на A320neo, съобщи…

S7 Technics ще обслужва Boeing 737 Max

Новосибирската компания Сибир Техник, който работи под бранда S7 Technics стана първия руски оператор, одобрен…
Меню