Нова фатална катастрофа с Thunderbirds

89 прочитания

Една от водещите световни демонстрационни групи, американските „Буревестници“, е приземена за неопределено време, сред поредна катастрофа с техен самолет в района на тренировъчната им база в щата Невада. Инцидентът е станал по време на рутинен тренировъчен полет, а пилотът е загинал. Това е четвърта катастрофа с американски военен самолет в рамките на седмица и пети смъртен случай.

Кои са Буревестниците


Групата Thunderbirds са истинските Топ Гънс на Америка, които показват едни от най-невероятните въздушни маневри във формация. Поредният инцидент с техните F-16 се случва в района на военновъздушната база Нелис, Невада, а загиналият пилот е идентифициран като Майор Стивън дел Баньо. Това е третатата катастрофа с Буревестник за последните две години и първият смъртен случай за последните 35.

Майор Стивън дел Баньо, Thunderbird 4 пилот, се подготвя за качване в своя изтребител F-16 Fighting Falcon по време на наземна подготовка в базата Нелис, Невада (26 януари 2018)  (U.S. Air Force Photo by Master Sgt. Christopher Boitz)

Майор Стивън дел Баньо, Thunderbird 4 пилот, се подготвя за качване в своя изтребител F-16 Fighting Falcon по време на наземна подготовка в базата Нелис, Невада (26 януари 2018)
(U.S. Air Force Photo by Master Sgt. Christopher Boitz)

34-годишният пилот съвсем наскоро е станал „червена каска“, което означава, че е придобил правото на солови полети в средата на януари. Буревестниците са едни от най-елитните пилоти в американските ВВС, а инцидентите в демо-групите би трябвало да са рядкост. Двете най-популярни демонстрационни групи в света са американските Thunderbirds, летящи с F-16 и Blue Angels, които пилотират F-18 Super Hornet. Графиците с шоутата им са запълнени с година напред. Предстоящото участие на Буревестниците в March Field Air & Space Expo е отменено и не е ясно как този инцидент ще се отрази на останалата част от програмата им за годината.

Буревестниците в "диамантена формация"

Буревестниците в „диамантена формация“

Буревестниците са известни с железната си дисциплина и атрактивни наземни екипажи и процедури

Буревестниците са известни с железната си дисциплина и атрактивни наземни екипажи и процедури

снимки: USAF Thunderbirds

Свързани теми

Предишна публикация
Индия обяви търг за изтребители
Следваща публикация
Boeing KC-46 приключи сертификационната програма
89 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Boeing 777X полетя

След като бе отлаган два пъти, първият тестов полет на Boeing 777Х бе изпълнен от…

Airbus залага на Китай за R&D

Airbus избра южния китайски град Шънджън, провинция Гуандонг за своя център за иновации в Китай.…
Меню