Нова фатална катастрофа с Thunderbirds

79 прочитания

Една от водещите световни демонстрационни групи, американските „Буревестници“, е приземена за неопределено време, сред поредна катастрофа с техен самолет в района на тренировъчната им база в щата Невада. Инцидентът е станал по време на рутинен тренировъчен полет, а пилотът е загинал. Това е четвърта катастрофа с американски военен самолет в рамките на седмица и пети смъртен случай.

Кои са Буревестниците


Групата Thunderbirds са истинските Топ Гънс на Америка, които показват едни от най-невероятните въздушни маневри във формация. Поредният инцидент с техните F-16 се случва в района на военновъздушната база Нелис, Невада, а загиналият пилот е идентифициран като Майор Стивън дел Баньо. Това е третатата катастрофа с Буревестник за последните две години и първият смъртен случай за последните 35.

Майор Стивън дел Баньо, Thunderbird 4 пилот, се подготвя за качване в своя изтребител F-16 Fighting Falcon по време на наземна подготовка в базата Нелис, Невада (26 януари 2018)  (U.S. Air Force Photo by Master Sgt. Christopher Boitz)

Майор Стивън дел Баньо, Thunderbird 4 пилот, се подготвя за качване в своя изтребител F-16 Fighting Falcon по време на наземна подготовка в базата Нелис, Невада (26 януари 2018)
(U.S. Air Force Photo by Master Sgt. Christopher Boitz)

34-годишният пилот съвсем наскоро е станал „червена каска“, което означава, че е придобил правото на солови полети в средата на януари. Буревестниците са едни от най-елитните пилоти в американските ВВС, а инцидентите в демо-групите би трябвало да са рядкост. Двете най-популярни демонстрационни групи в света са американските Thunderbirds, летящи с F-16 и Blue Angels, които пилотират F-18 Super Hornet. Графиците с шоутата им са запълнени с година напред. Предстоящото участие на Буревестниците в March Field Air & Space Expo е отменено и не е ясно как този инцидент ще се отрази на останалата част от програмата им за годината.

Буревестниците в "диамантена формация"

Буревестниците в „диамантена формация“

Буревестниците са известни с железната си дисциплина и атрактивни наземни екипажи и процедури

Буревестниците са известни с железната си дисциплина и атрактивни наземни екипажи и процедури

снимки: USAF Thunderbirds

Свързани теми

Предишна публикация
Индия обяви търг за изтребители
Следваща публикация
Boeing KC-46 приключи сертификационната програма
79 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus представя: „Хищна птица“

Airbus представи концептуален дизайн на птицоподобен самолет, който има за цел да мотивира следващото поколение…

Air France ще връща А380

Новият президент на Air France Бенджамин Смит обяви, че авиокомпанията ще намали броя на самолетите…
Меню