Alitalia се възражда с половината от флота и служителите си

104 прочитания

Alitalia, държавният национален превозвач на страната, който беше купен от фонда NEWCO, обяви драстични съкращения на служители, флот и маршрути в мрежата си. Ще бъдат засегнати много от междуконтиненталните и европейските линии, както и голяма част от останалите активи на авиокомпанията.

От много дълги маршрути преди кризата ще останат само пет. Броят на служителите ще бъде намелен почти наполовина до около 5 000 души.

Всичко това е записано в новия индустриален план на компанията, която има и ново корпоративно име – Italia Transporti Aereo Spa. В него е записано също, че след кризата компанията трябва да търси партньорство с някоя от следните авиационни групи: Луфтханза или триадата Делта, Еър Франс, KLM.

„Новата Алиталия“ ще стартира официално през април 2021 със само 51 самолета, или половината от досегашния флот. В плана е записано, че в него ще влизат:

  • 5 броя Ембраер Е-190
  • 40 Еърбъс А319/320
  • 5 Боинг 777-200ER
  • 1 Боинг 777-300ER

В индустриалния план обаче се предвижда и достатъчно гъвкавост, като целта е до 2026 флотът отново да се удвои до над 100 самолета.

В новата Алиталия няма да има място за широкофюзелажните А330

От интерконтиненталните линии ще останат само тези до Ню Йорк, Лос Анджелис, Сао Пауло, Буенос Айрес и Токио. Те са и единствените печеливши от последните 5 години. Всички други маршрути извън Европа ще бъдат преразгледани отново в началото на лятото.

Отделно Алиталия ще намали поне наполовина и честотите на полетите по европейските дестинации, като много от тях няма да се изпълняват въобще през зимния сезон.

Фондът NEWCO беше създаден в последната минута от италианското правителство, преди Алиталия да банкрутира за пореден път след провала на опитите за продажбата й на стратегически инвеститор, за които Европейската комисия беше поставила краен срок 1 май 2020. С това решение Рим практически национализира превозвача и ще се опита да го развие като изцяло държавна компания, преди да опита отново да го приватизира.

Свързани теми

Предишна публикация
Alaska поръча още 23 B737 MAX
Следваща публикация
Airbus показа нов тип двигатели за концепцията си ZEROe
104 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Шереметиево откри терминал С

Московското летище Шереметиево /SVO/ откри реконструирания Терминал С с полета на Аерофлот Хелзинки-Москва на 17…
Меню