Електрически регионален самолет от шведската Heart Aerospace

137 прочитания

Шведска стартъп компания обяви намеренията си да построи изцяло електрически 19-местен пътнически самолет, който трябва да полети с пътници до 2026 година.

Heart Aerospace, базирана в Гьотеборг, представи концептуалния си модел с името ES-19 на 24 септември. Той трябва да има обхват от 400 км и за момента компанията възнамерява да го реализира на скандинавския пазар, въпреки че вече е получила запитвания от Северна Америка и Азия.

С нововъведението си Heart възнамерява не само да нулира въглеродните емисии на самолета, но и да промени света. Според директора на компания Андерс Форслунд, подобен самолет има потенциала да преоткрие авиацията.

По данни на ИКАО, авиационната индустрия е отговорна за около 3% от световния въглероден отпечатък, като 40% от него се дължи на късите регионални полети. Простата причина е, че самолетите изразходват най-много гориво и съответно най-големи емисии във фазите на излитане, което се случва много по-често при регионалните полети.

ES-19 е 19-местен изцяло електрически самолет с двигатели от ново поколение с нулеви емисии. Амбициозният му старт е планиран за 2026-а

Според шведската концепция, ES-19 трябва да може да използва писти с дължина от само 800 метра, което ще му позволи достъп до много повече регионални летища и населени места, при това с нулеви емисии.

Според разработчиците му, освен че е чиста, коннцепцията е много по-безшумна и ще послужи за основа за разработката на по-големи пътнически самолети с електрическо задвижване.

Според Heart, досега към компанията е проявен интерес за закупуване на 147 самолета за около 1.1 милиарда евро от поне осем авиокомпании от Европа, Северна Америка и Азия, които също ще участват с предложения и препоръки в процеса на разработка.

Heart Aerospace се появява в рамките на проекта ELISE (Electric Air Travel in Sweden), който се финансира от шведската агенция на иновации Vinnova, с участието на Y Combinator – стартъп акселератор от Силициевата долина, финансирал компании, като Airbnb и Dropbox.

Проектът е подкрепен и от шведската фирма за венчър капитал ЕQT Ventures, както и от правителствата на скандинавските страни, които вече обявиха и се ангажираха със средносрочна стратегия за превръщането им в зона свободна от въглеродни емисии.

Свързани теми

Предишна публикация
7 авиокомпании от САЩ искат по $7 милиарда помощ
Следваща публикация
Авиокомпаниите призоваха за COVID тестове преди всички международни полети
137 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Dassault представи новия Falcon 6X

Френският лидер в производството на бизнес-джетове Dassault Aviation представи най-новият си продукт в сегмента на…
Меню