Електрически регионален самолет от шведската Heart Aerospace

26 прочитания

Шведска стартъп компания обяви намеренията си да построи изцяло електрически 19-местен пътнически самолет, който трябва да полети с пътници до 2026 година.

Heart Aerospace, базирана в Гьотеборг, представи концептуалния си модел с името ES-19 на 24 септември. Той трябва да има обхват от 400 км и за момента компанията възнамерява да го реализира на скандинавския пазар, въпреки че вече е получила запитвания от Северна Америка и Азия.

С нововъведението си Heart възнамерява не само да нулира въглеродните емисии на самолета, но и да промени света. Според директора на компания Андерс Форслунд, подобен самолет има потенциала да преоткрие авиацията.

По данни на ИКАО, авиационната индустрия е отговорна за около 3% от световния въглероден отпечатък, като 40% от него се дължи на късите регионални полети. Простата причина е, че самолетите изразходват най-много гориво и съответно най-големи емисии във фазите на излитане, което се случва много по-често при регионалните полети.

ES-19 е 19-местен изцяло електрически самолет с двигатели от ново поколение с нулеви емисии. Амбициозният му старт е планиран за 2026-а

Според шведската концепция, ES-19 трябва да може да използва писти с дължина от само 800 метра, което ще му позволи достъп до много повече регионални летища и населени места, при това с нулеви емисии.

Според разработчиците му, освен че е чиста, коннцепцията е много по-безшумна и ще послужи за основа за разработката на по-големи пътнически самолети с електрическо задвижване.

Според Heart, досега към компанията е проявен интерес за закупуване на 147 самолета за около 1.1 милиарда евро от поне осем авиокомпании от Европа, Северна Америка и Азия, които също ще участват с предложения и препоръки в процеса на разработка.

Heart Aerospace се появява в рамките на проекта ELISE (Electric Air Travel in Sweden), който се финансира от шведската агенция на иновации Vinnova, с участието на Y Combinator – стартъп акселератор от Силициевата долина, финансирал компании, като Airbnb и Dropbox.

Проектът е подкрепен и от шведската фирма за венчър капитал ЕQT Ventures, както и от правителствата на скандинавските страни, които вече обявиха и се ангажираха със средносрочна стратегия за превръщането им в зона свободна от въглеродни емисии.

Свързани теми

Предишна публикация
Boeing прехвърля цялото производство на 787 в Южна Каролина
Следваща публикация
Airbus обмисля намаление на работното време във Франция
26 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

VietJet си поръча 50 самолета А321neo

Виетнамската VietJet направи поръчка за 6,5 милиарда щатски долара като потвърди меморандума, подписан във Фарнбъро…

GPS навърши 40 години

Тази седмица се навършват 40 години от първото успешно приемане на сигнал от Глобалната система…

Трети опит за продажба на Jat Tehnika

Сръбското министерство на икономиката обяви трета процедура по събиране на оферти за продажбата на компанията…
Меню