Първа космическа станция в лунна орбита ще строят САЩ и Русия

72 прочитания

Русия и САЩ са постигнали разбирателство да стартират съвместна работа по програма на НАСА за построяването на първата лунна космическа станция. Начинанието е част от дългосрочния проект за изпращане на пилотирана мисия до Марс. В началото на септември 2017 НАСА обяви, че е в напреднала фаза по разработването на програма, наречена Deep Space Gateway (Портал към дълбокия космос) – проект, който има за цел да задълбочи изследванията на Слънчевата система. Първа и основна стъпка от проекта е изграждането на космическа станция в орбита около Луната, която ще се управлява от постоянни екипажи и ще служи за „портал към мисии в дълбокия космос и лунната повърхност“.

Международната космическа станция е също съвместна инициатива на САЩ, Русия и Европейската космическа агенция

Международната космическа станция е също съвместна инициатива на САЩ, Русия и Европейската космическа агенция

НАСА вече съвсем насериозно дискутира плановете си за изпращане на хора в орбита около Марс до 2030 година, както и последващите планове за колонизиране на Червената планета. Плановете на агенцията за завръщане на Луната обаче, бяха размотавани и подлагани на съмнения от американската администрация. Докато предишния президент Буш-младши искаше да види екипажи на Луната до 2020 година, наследникът му Обама заряза тези планове и насочи поглед директно към Марс, включително с финансиране на мисии, които имат за цел да тестват нужните технологии за прихващане на част от астероид и докарването й в лунна орбита. Изглежда, че сега отново всичко се променя, като астероидите не са сред фаворитите на администрацията на Тръмп, но пък станция в лунна орбита и визитации на лунната повърхност отново са в менюто.

Как се сглобява космическа станция...

Как се сглобява космическа станция…

На 28 септември в съвместно съобщение и НАСА и руската космическа агенция Роскосмос обявиха, че е било подписано двустранно споразумение по въпроса на световния астронимически конгрес, която се провежда в Аделаида, Австралия. Руснаците и американците ще си сътрудничат по изграждането на необходимите системи за научни мисии в лунна орбита и на повърхността на нашия спътник. Обсъждани са и вариантите за използване на руските ракети Протон-М и Ангара за техническите доставки на мисията, както и партньорство с частни американски компании, като Space-X. Строителството трябва да започне в средата на 2020-те.

снимки: wikimedia.commons

Свързани теми

Предишна публикация
НАСА отново ще лети до Луната
Следваща публикация
Сбогом, Касини! Здравей, Сатурн!
72 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Поздравете Beluga XL #3

Третата Beluga XL излезе на 12 юни от хангара на Airbus в Тулуза след боядисване.…
Меню