Южна Корея ще получи още 4 F-35A

15 прочитания

С допълнителната доставка броят на самолетите от този тип на Корейския полуостров се увеличава до осем.

Според съобщението на официалната корейска агенция Йонхап, която цитира военни източници, четирите самолета пристигат в края на седмицата. До края на 2019 ВВС на Южна Корея ще има 10 самолета от общо поръчаните 40 F-35 с конвенционално излитане и кацане. Първите два пристигнаха през март 2019, а втората двойка – на 15 юли. Корейските пилоти се обучават в американската база Люк в Аризона от няколко години. Самолетите за Корея за произвеждат в завода на Lockheed Martin във Форт Уърт, Тексас.

Сделката бе сключена от правителствата на двете страни през септември 2014 и цената за общо 40 изтребителя от най-ново поколение е около 7 милиарда щатски долара.

Южна Корея не е сред деветте страни-партньори в програмата F-35 като Австралия, Италия, Канада, Дания, Холандия, Норвегия, Турция, Великобритания и САЩ, които произвеждат части не само за своите самолети. Заедно с Израел и Япония, Сеул е одобрен военен клиент и пилотите им се обучават да летят на F-35.

Япония

Токио потвърди покупката на 42 F-35В. През декември 2018 правителството на Шинзо Абе увеличи поръчката си с 42 самолета до 147. От тях 105 ще бъдат с конвенционално излизате и кацане, F-35A и 42 с вертикално.

В момента Япония е една от четирите клиенти на американските военни доставки заедно с Израел, Корея и Белгия.

Снимка: Lockheed Martin.

Свързани теми

Предишна публикация
Продава ли се Су-57?
Следваща публикация
САЩ одобри продажбата на F-16 на Тайван
15 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus оферира Eurofighter на Колумбия

Европейският производител официално предложи на Колумбия да замени стария си флот израелски Kfirs и 12…
Меню