Южна Корея ще получи още 4 F-35A

13 прочитания

С допълнителната доставка броят на самолетите от този тип на Корейския полуостров се увеличава до осем.

Според съобщението на официалната корейска агенция Йонхап, която цитира военни източници, четирите самолета пристигат в края на седмицата. До края на 2019 ВВС на Южна Корея ще има 10 самолета от общо поръчаните 40 F-35 с конвенционално излитане и кацане. Първите два пристигнаха през март 2019, а втората двойка – на 15 юли. Корейските пилоти се обучават в американската база Люк в Аризона от няколко години. Самолетите за Корея за произвеждат в завода на Lockheed Martin във Форт Уърт, Тексас.

Сделката бе сключена от правителствата на двете страни през септември 2014 и цената за общо 40 изтребителя от най-ново поколение е около 7 милиарда щатски долара.

Южна Корея не е сред деветте страни-партньори в програмата F-35 като Австралия, Италия, Канада, Дания, Холандия, Норвегия, Турция, Великобритания и САЩ, които произвеждат части не само за своите самолети. Заедно с Израел и Япония, Сеул е одобрен военен клиент и пилотите им се обучават да летят на F-35.

Япония

Токио потвърди покупката на 42 F-35В. През декември 2018 правителството на Шинзо Абе увеличи поръчката си с 42 самолета до 147. От тях 105 ще бъдат с конвенционално излизате и кацане, F-35A и 42 с вертикално.

В момента Япония е една от четирите клиенти на американските военни доставки заедно с Израел, Корея и Белгия.

Снимка: Lockheed Martin.

Свързани теми

Предишна публикация
Продава ли се Су-57?
Следваща публикация
САЩ одобри продажбата на F-16 на Тайван
13 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Да докажеш, че си бил на борда

Френски съд обяви онлайн чекирането за недостатъчно доказателство за присъствие на борда на самолета. Решението…

CAE дава стипендии за жени-пилоти

Канадската компания CAE, най-големият производител на тренажорни системи за гражданската авиация, за втора поредна година…
Меню