Отравяне на руски опозиционен лидер отклони самолет на S7

62 прочитания
Полет на руската авиокомпания S7 от Томск за Москва е бил принуден да изпълни аварийно кацане на 20 август сутринта в Омск, заради медицински проблем на борда, свързан с един от най-известните и влиятелни опозиционни лидери в Русия, Алексей Навалний.

Аварийното кацане е изпълнено около час след излитането, след като Навалний се почувствал зле и изпаднал в безсъзнание на борда. Веднага след приземяването в Омск е откаран в местна болница, където е бил поставен на системи и в кома. Според информация на лекарския екип, под чието наблюдение е в болницата, вечерта на 20 август състоянието му е стабилно.

Това е втори инцидент със самолет на S7 за последната седмица, след като преди няколко дни друга нейна машина извърши принудително минаване на втори кръг при кацане, заради мечка на пистата на летището в Магадан.

Самолетът при инцидента на 20 август е Боинг 737-800, като полетът е забавен с 2 часа на летището в Омск до изясняване на ситуацията и причините довели до нея на борда.

Според информацията от офиса на Навалний, той е в сериозно състояние и с опасност за живота. Предполага се, че той е бил отровен преди качването на самолета, като прессекретарят му предполага, че става въпрос за поставена отрова в чай, който той е изпил на летището в Томск. Това е трети опит за отравяне на опозиционния лидер за последните 3 години, като при предишния той отново престоя в болница в кома в продължение на няколко дни.

Междувременно се появиха клипове борда на самолета и снимки с Навалний от летището в Томск:

 

Случаи, като този, налагат изпълнението на аварийно кацане на най-близкото подходящо летище по преценка на командира на самолета, който в случая е взел най-бързото и правилно решение, когато животът на някой от пътниците е под заплаха. При подобни ситуации кабинният екипаж оказва първа помощ на нуждаещия се от медицинска помощ и го подготвя за предаване на службите за бърза помощ на земята. Всички пътнически самолети разполагат с оборудване за оказване на първа помощ, включително респиратори с кислород и дефибрилатори.

Отравянето е познат похват за разправяне с неудобните за властта в Русия опозиционери. Миналото лято Алексей Навалний също постъпи в болница със застрашаващо живота отравяне, което беше получил по време на кратковременен престой в ареста, заради призиви за участие в анти-правителствени протести. Лидерът на опозицията срещу мракобесното управление на президента Путин, Борис Немцов, беше показно убит в Москва на 27 февруари 2015 от все още неизвестен извършител.

Свързани теми

Предишна публикация
Delta блокира средните седалки до януари 2021
Следваща публикация
EasyJet затваря три ключови британски бази
62 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Новият Bombardier Learjet 75 Liberty

Канадската самолетостроителна компания Bombardier представи на 9 юли новият си бизнес-джет – Learjet 75 Liberty.…
Меню