НАСА отново ще лети до Луната

8 прочитания

Президентът на САЩ Доналд Тръмп иска да върне американските астронавти на Луната и смята да използва мисиите за подготовка за полетите до Марс.

Тръмп инструктира НАСА „да пренасочи космическата програма на Америка към изследвания и открития“.

В понеделник, 11 декември 2017 Тръмп каза, че промяната „бележи важна стъпка към завръщането на американските астронавти на Луната за пръв път от 1972 за дългосрочни изследвания“.

„Този път няма само да забием знамето си и да оставим следа“, каза Тръмп. „Искаме да поставим основите за евентуална мисия до Марс и евентуално някой ден до много светове отвъд“, каза Тръмп.

Президентът на САЩ подписа директива, според която правителството ще работи в тясно сътрудничество с други страни и с частни компании.

Аполо 17

За последен път човек кацна на Луната през декември1972 с полета на Аполо 17. Само 12 души са стъпвали на Луната и всички те са американци.

Документът, подписан от Тръмп се казва Space Policy Directive 1. Това е промяна в космическата политика на страната, препоръчана е от Националния космически съвет, ръководен от вицепрезидента Майк Пенс на първото му заседание на 1 октомври.

Освен завръщането на Луната, директивата слага край на усилията на НАСА в момента да изпрати хора на астероид.

 

Снимка: НАСА

Свързани теми

Предишна публикация
Сондата на NASA на Марс откри структури, прилични на вкаменелости
Следваща публикация
Първа космическа станция в лунна орбита ще строят САЩ и Русия
8 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Без хамстер на борда

Spirit Airlines накарали пътничка да изхвърли хамстера си в тоалетната на самолета, съобщават американски водещи…
Меню