Аерофлот получи държавни гаранции

190 прочитания
Руската авиационна група увеличи 6 пъти загубите за първото тримесечие и влоши резултатите през второто, когато спряха международните полети. От март до май лоукостът Победа изобщо не летя, съобщва Ройтерс.

Пътническият трафик се понижи с 88,8% заради спирането на полетите от и до Русия заради Covid-19.

Аерофлот Груп обяви, че държавната мярка ще подкрепи финансовата й стабилност и ще даде на авиокомпанията нужната ликвидност за запазване на работните места. За разлика от останалите авиокомпании по света, руската не планира съкращения. Компанията съобщи, че е подписала едногодишни споразумения за заем от 6,7 милиарда рубли /90 милиона щатски долара/.

Аерофлот обяви още ускоряване на икономиите и преговори за преструктуриране на дълга към доставчиците. Нетната загуба за първото полугодие на Победа стигна 2,4 милиарда рубли /32,5 милиона щатски долара/ след 40% загуба на приходите.

Финансовият директор на Аерофлот Груп  Андрей Чиханчин обясни лошите резултати с намаляване на трафика и изпълнението само на полети, необходими за свързване на регионите в Русия и доставки на медицинско оборудване. С разхлабването на мерките за изолация през юни Аерофлот е превозил 1,2 милиона пътници, каза Чиханчин, цитиран от Комерсант.

През юни Аерофлот обяви, че обмисля отлагане на доставките на някои самолети, които планира да добави към флота си за следващото лято. През юли IATA обяви, че очаква 55% спад на пътниците за 2020 година в сравнение с 2019г. През април IATA очакваше 46% спад.

Свързани теми

Предишна публикация
United Airlines съкращава 16 000 работни места
Следваща публикация
Исторически първи полет между Израел и ОАЕ
190 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню