Lufthansa очаква десетина компании на пазара на дълги полети

lufthansa-787

Германският превозвач прогнозира консолидацията в авиосектора да се ускори при евентуална икономическа криза.

Само десетина  компании ще си делят международните полети, каза шефът на Lufthansa, цитиран от АФП.

„Секторът се развива към десетина компании, които да оперират в света” по големите международни линии, наред с повече малки авиокомпании по регионалните и вътрешни линии, каза Карстен Шпор в понеделник вечерта пред пресата.

„Три в САЩ, три в Китай, три в Персийския залив и три в Европа”, уточни директорът на най-голямата авиационна група на континента, без да посочва имена.

Европа „закъснява с консолидацията”, каза Шпор.

Според него икономическа криза и „все по-влошаващите финансови резултати на авиокомпаниите, както и при нас, ще ускорят” сливанията и придобиванията. „Ако има позитивен аспект в икономическото забавяне, това е този”, каза Шпор.

„Индустрията ни е по-циклична”, т.е. зависима от световното икономическо развитие повече от останалите”, каза шефът на Lufthansa.

Скорошните фалити на нискоразходни авиокомпании в Германия като Air Berlin и Germania позволиха на Lufthansa да изкупи маршрутите и самолетите. Lufthansa обяви със 70% по-ниска нетна печалба за второто тримесечие. Според Шпор авиокомпанията е изправена в Европа пред силната конкуренция на лоукост авиокомпаниите и пред „уникална ценова война в света”.

„Няма да се оставим да бъдем изгонени от вътрешния си пазар” от лоукост превозвачи като Ryanair, каза Шпор. Според него Lufthansa „има финансовите сили да окаже съпротива” на тази конкуренция.

Снимка: Авиофорум.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

x Close

Последвайте ни във Facebook