ЕК разследва Amadeus и Sabre

106 прочитания

Брюксел започна разследване, за да определи дали споразуменията на двете резервационни системи за самолетни билети, Amadeus и Sabre от една страна, и авиокомпаниите, от друга, не нарушават правилата за конкуренция.

Испанската Amadeus, номер едно резервационна система за пътувания и американският й конкурент Sabre попаднаха във фокуса на вниманието на комисаря по конкуренцията Маргарет Вестагер, съобщи ЕК.

Брюксел смята „да провери дали някои клаузи в договорите, подписани от Amadeus и Sabre с авиокомпаниите и туристическите агенции не ограничават възможността на авиопревозвачите и агенциите да предложат други доставчици на дистрибуция на самолетни билети”.

„Това може да затрудни навлизането на пазара на доставчици на нови дистрибуционни услуги и да повишат разходите за дистрибуция за авиокомпаниите, които да се отразят на билетите, които потребителите купуват”, се казва в съобщението на ЕК.

Официалната процедура стартира, без да е ясна датата, на която ще видим резултатите от нея и евентуално дали има злоупотреба с пазарни позиции.

Вестагер може да наложи глоба до 10% от глобалния оборот на една компания, ако установи нарушение на европейските правила.

Преди 3г най-голямата в Европа авиокомпания, Lufthansa разтърси индустрията като започна да начислява такса за билетите, купени през трети страни в опит да установи повече контрол над цените си и да си повиши печалбата.

Миналата година British Airways и Iberia на IAG последваха немския пример.

Дистрибуцията

Обикновено авиокомпаниите продават около 70% от билетите си чрез трети страни като пътнически агенции например, но имат обтегнати отношения с доставчиците на GDS, но които използват компютърни мрежи за продажба на билети и хотелски резервации.

Тези компании обикновено реализират много по-големи печалби, отколкото авиокомпаниите, продаващи билетите си чрез техните системи.

GDS са компютърните системи, притежавани или оперирани от компании, позволяващи транзакции /в реално време/ между доставчиците в туристическата индустрия като авиокомпании, хотели, компании за коли под наем и туристически агенции.

Снимка: Amadeus.

Свързани теми

Предишна публикация
Великобритания сключи с Швейцария договор за авиотранспорта
Следваща публикация
Италия иска Wizzair и Ryanair да свалят таксата за багаж
106 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus затвори за 4 дни

На 17 март Airbus спря за 4 дни заводите си в Испания и Франция заради…
Меню