Френска компания предлага гасене на пожари с А330

173 прочитания

Kepplair смята да използва своя А330 за гасене на горски пожари от 2024г., съобщава Фигаро.

Франция, Италия, Гърция и други страни в ЕС, включително България бяха засегнати силно от горските пожари през лятото на 2021г. и се очаква подобни бедствия да се увеличават в бъдеще.

Компанията Kepplair Evolution е създадена от пилота Давид Жубер и професора от Института по механика на флуидите в Тулуза Доминик Лежандр. Двамата планират да инсталират системата Kios за борба с горските пожари на конвертирани граждански А330.

Графика: kepplair

Графика: kepplair

Kios осигуряват плътно и ефективно гасене на огъня от въздуха. Тя е вдъхновена от американските супертанкери Boeing 747-400, конвертирани в самолети-цистерни за гасене на пожари с капацитет да носят над 72000 литра вода, но с корекция на някои от ограниченията им като липсата на точност или цена на преобразуването на самолета.

Френският стартъп е тествал системата в лаборатория. Ако успее да събере средства, ще е готов да я инсталира през 2024г, когато Франция ще бъде домакин на Олимпийските игри „за да няма изненади“, както казват от Kepplair.

В момента Kepplair прави изпитания заедно с Tarmac Aerosave, извършваща MRO и рециклиране на самолети в Тарб /Франция/ и Теруел /Испания/.


Според Давид Жубер идеята не е да се заместят методите на гасене на пожари, а да се осигури допълнителна помощ на властите за борба с огъня.

А330 има капацитет да носи 40 хиляди литра вода срещу 10 хиляди литра на борда на самолетите за гасене на пожари, които Франция използва сега.

Според Kepplair новите самолети биха могли да гасят пожари в цяла Европа. Освен вода за гасене на огъня на борда биха могли да се монтират и седалки за евакуация или да се транспортират модули за гражданска защита. Това би направило един самолет рентабилен през цялата година.

Давид Жубер пресметна, че един А330 втора ръка струва 3-8 милиона евро и конвертирането му за целите на гасене на пожари струва 15-20 милиона евро.

Той сравнява цените с тези за шестте Dash 8, които Франция поръчва за гасене на пожари, които са стрували 400 милиона евро, или 66 милиона евро всеки.

А330 могат да бъдат купени от авиокомпаниите, които искат да модернизират флота си.

Френската Агенция по гражданска защита и управление на кризи засега предпочита да използва турбовитловите самолети, които са „по-добре адаптирани за борба с огъня“, например Canadair CL415 и Dash8.

Въпреки това Kepplair Evolution разчита на включване в европейския механизъм за ражданска защита rescUE като предлага на ЕС дългосрочни договори за реакция при кризи и спешни случаи.

 

Свързани теми

Предишна публикация
Air Baltic получи 29-я си А220
Следваща публикация
IATA отчете ръст на трафика през юли
173 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Latecoere спечели договор на Boeing

Френската компания за самолетно оборудване Latecoere спечели договор на Boeing за доставка на задни врати…

Сглобиха последния Airbus A380

Европейският самолетостроителен консорциум приключи сглобяването на фюзелажа на последния Airbus A380 от серийното производство на…
Меню