SAS се присъединява към алианса SkyTeam

69 прочитания

Авиокомпанията на Швеция, Норвегия и Дания – SAS Scandinavian Airlines обяви официално, че е подписала договора за присъединяване към авиационния алианс SkyTeam, създаден от Air France-KLM. Превозвачът, който е сред основателите на конкурентния алианс Star Alliance, заедно с Lufthansa, става член на SkyTeam от 1 септември. От тази дата пътуващите със SAS ще могат да се възползват от предимствата на новото членство.

Смяната на алиансите е естествено последствие от частичното придобиване на скандинавската авиокомпания от групата Air France-KLM, а новината дойде на 30 април след натрупалите се слухове и очаквания.

SAS е сред водещите оператори на А350 в Европа. Снимка: SAS

SAS беше сред основателите на конкурентния и най-голям алианс на световния авиационен пазар Star Alliance, заедно с Lufthansa, United Airlines, Air Canada и Thai Airways. Това е първият глобален авиационен алианс, създаден през 1997 година, чийто флот към момента наброява над 6000 самолета и повече от 1500 дестинации. Управлението на Star Alliance е във Франкфурт и сега членовете му наброяват 26 авиокомпании.

SkyTeam е основан последен от трите големи алианса през 2000-а година между Air France-KLM, Delta Airlines, Aeromexico и Korean Airlines.

Третият основен алианс е OneWorld, основан през 1999 от British Airways, American Airlines, Qantas, Cathay Pacific и вече несъществуващата Canadian Airlines.

В следващите месеци предстои реорганизирането на полетната мрежа и споразуменията на SAS с останалите авиокомпании, както и излизането й от програмата за лоялност Miles&More и избор на нова лоялна програма, която по всяка вероятност ще е асоциирана с програмата FlyingBlue на AirFrance-KLM.

Свързани теми

Предишна публикация
Air Serbia подсилва лятото с още 10 самолета
Следваща публикация
Ryanair базира четвърти самолет в София
69 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Елберс от KLM ще оглави IndiGo

Шефът на индийската авикоомпания Роноджой Дута, който се оттегля на 30 септември посочи директора на…
Меню