Ryanair купува Niki

13 прочитания

Ryanair се съгласи да купи австрийската авиокомпания на бившия шампион от Формула 1 Ники Лауда, Niki. Това е едва втората придобивка в историята на ирландския нискоразходен превозвач.

Ryanair ще плати на Лауда по-малко от 50 милиона евро за мажоритарния дял в LaudaMotion, която пое контрола на Niki едва преди 2 месеца след като Air Berlin обяви несъстоятелност.

Ники Лауда плати същата сума за цялата авиокомпания, колкото Ryanair смята да похарчи за 75% от холдинга.

Това е първа сделка откакто Ryanair купи британската Buzz от KLM през 2003, за да я затвори година по-късно. Оттогава е опитвал безуспешно да придобие другата ирландска авиокомпания Aer Lingus и миналата година бе потенциален купувач на Air Berlin, преди да се откаже в полза на Lufthansa.

Ники Лауда става председател на LaudaMotion и ще надзирава възстановяването на Niki, обяви ирландският лоукост. Базираната в Дъблин авиокомпания ще инвестира за 1г още 50 милиона евро в Niki,  като да й даде 6 самолета на мокър лизинг за лятото на 2018.

Първоначалният дял, който Ryanair  купува е 25%. За останалите дялове се очаква одобрението на ЕК.

Свързани теми

Предишна публикация
Франция: сезонът на стачките е открит
Следваща публикация
Пилоти се обединиха срещу Ryanair
13 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

AtlasGlobal фалира

Регулаторът в гражданската авиация на Турция потвърди, че Global Atlas е прекратил полети и е…

Aegеan готви сделка за 5,5 млрд

Най-голямата авиокомпания в Гърция, Aegеan Airlines, която замени фалиралия национален превозвач Olympic Air планира да поръча…
Меню