Екипажите на Ryanair се готвят за стачки през лятото

442 прочитания

Най-големият нискоразходен превозвач в Европа прекрати преговорите с профсъюзите в Испания

Летният сезон за авиокомпаниите и полетите в Европа се очертава още по-хаотичен, ако има накъде повече, докато споровете в индустрията застрашават работата на някои авиокомпании.

Кабинните екипажи на Райънеър са в готовност да обявят стачка не само в една, а в няколко европейски държави, след като превозвачът прекрати преговорите с две испански организации. В резултат не само те, но и организации в Италия, Германия и Великобритания призоваха служителите към стачна готовност.

Един от най-сериозните проблеми, който може да изглежда маловажен, но не е, е че Райънеър е една от малкото авиокомпании, които не осигуряват бутилирана вода за пиене на екипажите си, а възможностите за пълнене на лични бутилки за многократна употреба след преминаване на проверките за сигурност по летищата са редки.

Разбира се, на масата за преговори са и традиционните въпроси, като заплащането на труда и почивките на екипажите.

Според Райън, за екипажите винаги остава възможността да си купят вода на борда, но в самолетите тя струва по EUR 3 бутилката. Това отново ни връща на въпроса за заплащането на труда, който в случая с Райън е повече от наложителен.

По този въпрос испанските профсъюзи поискаха от Райънеър увеличение на заплащането с близо 167%, заради огромните съкращения по време на пандемията, които все още не са отпаднали. Авиокомпанията обаче твърди, че продължава да трупа загуби, а възстановяването от пандемията тепърва започва.

Специалният Boeing 737 MAX 8-200, разработен само за Ryanair

Според испанците обаче, излизането на превозвача от преговорите без да бъде постигнат никакъв напредък показва нежеланието му да се обсъждат по-добри условия на труд, заради което заплашиха със стачка в най-натоварения период на летния сезон.

Още през май шефът на Райън Майкъл О’Лиъри заяви, че резервациите на авиокомпанията за летния сезон изглеждат много силно, като затовраването ще надхвърли 94-96% в периода юни-август, с което ще настигне и ще прескочи предпандемичните нива. Ако обаче служителите преминат към ефективни стачни действия превозвачът няма да може да изпълни резервациите и полетите, а към момента Райънеър продължава да изпитва сериозни затруднения с изпълнението на полетите си навреме из цяла Европа, като причината не е само в проблемите с персонала на летищата, но и с недостига на екипажи и работно време в самата авиокомпания.

Свързани теми

Предишна публикация
Българският товарен флот се увеличи с още два 737NG
Следваща публикация
Wizz Air ще хеджира горивото
442 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню