Air Baltic стартира редовна линия Рига-София

180 прочитания

Най-големият превозвач в Балтийските републики ще лети редовно до София от 2024

Латвийската авиокомпания Air Baltic започва директни полети между основната си база в Рига и София от месец май 2024 година.

В официалното съобщение на софийското летище се казва, че полетите до латвийската столица ще се извършват три пъти седмично – във вторник, четвъртък и събота през летния сезон от 2 май до 26 октомври.

airBaltic е най-големият превозвач в Балтийските републики с близо 98% държавна собственост и водещ пазарен дял в Латвия и Литва, и второ място след Райънеър в Естония. Авиокомпанията оперира нещо като хибриден модел между традиционен и нискоразходен превозвач с нискотарифни билети в мрежата си, която разполага с удобни трансферни полети от Рига до над 70 дестинации в Европа, Близкия и Средния Изток.

Един от 42-та доставени A220-300 на Air Baltic, която реши да оперира ексклузивно само с този модел самолет, отказвайки се от турбовитловите Bombardier Q400

Авиокомпанията е стартов клиент на Airbus A220-300 (още когато беше познат като Bombardier CS300) и разполага с най-големия еднотипен флот от тези самолети в Европа. Към момента има доставени 48 машини от общо поръчани 62 самолета А220-300.

Пътническата кабина на А220-300 на airBaltic

От юни 2023 България Еър също се присъедини към операторите на А220, като през август получи и втория си самолет от типа – LZ-LON, от общо седем поръчани.

Както сме писали в Авиофорум, тя е и сред изпитващите сериозни затруднения превозвачи с този тип, заради проблемите с двигателите Pratt & Whitney GTF. Това е причината към момента близо 1/3 от флота на латвийския превозвач да е на земята в очакване на резервни части за тези мотори.

Това е първата нова дестинация, която летище София добавя за следващата година, като можем да очакваме и още.

Свързани теми

Предишна публикация
Конкорд се завръща… за най-големите му фенове
Следваща публикация
България Еър получи втория си А220
180 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню