Norwegian ще се възползва от опциите си за 30 Boeing 737-10 MAX

62 прочитания

Възкръсналата норвежка нискоразходна авиокомпания Norwegian ще се възползва от заявените опции за поръчка на общо 30 броя Боинг 737-10 след няколко години, когато самолетът най-после получи типов сертификат. Заявлението е на Главния изпълнителен директор на авиокомпанията Гер Карлсен.

„Смятаме, че 737-10 е правилният избор за нас и по всяка вероятност ще конвертираме в твърди поръчки всичките 30 опции, които имаме за този самолет. По всяка вероятност това ще отнеме време по обективни причини, докато тръгнат доставките от Боинг. Но го очакваме в следващите години,“ казва Карлсен.

Гер Карлсен обича да обшува с пътниците на авиокомпанията, когато е на борда

Шефът на Норуиджън използва случая, за да изрази загриженост от факта, че намаленото производство на Боинг 737 ще се отрази негативно на плановете на авиокомпанията му да оперира с 87 самолета през лятото на 2024. По неговите думи, доставките на нови самолети за превозвача ще се забавят сериозно. От началото на годината компанията е получила общо два 737-8, като още един се очаква през юни.

Според данните на ch-aviation, към момента Norwegian оперира със собствен флот от 62 Боинг 737-800 и 21 Боинг 737-8, разпределен в норвежкото и шведското подразделение (Norwegian Air Sweden) на превозвача. Още 52 броя 737-8 предстои да бъдат доставени в рамките на програмата за преминаване към еднотипен флот изцяло от 737-8 МАХ. Преминаването към еднотипен флот ще хармонизира поддръжката на самолетите и ще оптимизира сериозно оперативните разходи.

Боинг 737-800 на Norwegian

Междувременно Norwegian обяви откриването на нови бази, като тази в Рига, Латвия, Палма де Майорка през лятото и запазването на Барселона като целогодишна база. През есента ще бъде открита и още една испанска база на Канарските острови.

Норуиджън вече лети и до София от Осло, а през юни стартират директните полети между София и Хелзинки.

Свързани теми

Предишна публикация
Air Serbia подсилва лятото с още 10 самолета
Следваща публикация
Възобновени са директните полети Баку-София
62 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню