Amazon Air затваря хъба си в Лайпциг година след отварянето му

189 прочитания

Amazon Air обяви официално, че ще затвори логистичния си хъб на летище Лайпциг/Хале в Германия, заради тежката година за карго индустрията в глобален мащаб, съобщава Air Cargo News.

Американския гигант Амазон, част от който е и авиокомпанията, още не е обявил датата на затварянето, но в съобщенията се казва, че това ще се случи до края на настоящата година. Базата в Лайпциг беше официално открита в края на 2020-а година, а заработи на пълни обороти едва през октомври 2022-а. В нея бяха открити над 450 работни места.

Amazon Air има 9 самолета Боинг 737-800 в европейския си флот, оперирани от ASL Airlines Ireland

Амазон добавя, че Amazon Air ще продължи полетите си в Европа, включително и от Лайпциг, който ще остане един важните хъбове в логистичната му мрежа. Още миналата година обаче авиокомпанията намали честотите и маршрутите в европейската си полетна мрежа, а основния оператор на самолетите й, ирландската ASL Airlines беше принудена да съкращава екипажи.

Към момента превозвачът разполага с 9 самолета Боинг 737-800 в европейската си мрежа, оперирани от ASL Airlines, като два от тях са паркирани от месец май 2023-а.

Авиационният хъб на Амазон в Лайпциг бе напълно завършен през октомври 2022-а

Амазон ускорено разшири логистичната си мрежа в Германия и Европа през последните 2 години, изграждайки десетки логистични центрове и складови бази по-близо до клиентите си.

Заради спрелия растеж и последвалото плато в електронната търговия обаче, гигантът беше принуден да забави и дори обърне посоката на растежа си на континента. Лайпциг/Хале беше първият и единствен целеви логистичен хъб на Amazon Air в Европа с новоизградени складови бази от над 20000 кв.м. на летището.

Летище Лайпциг/Хале е сред най-големите карго-хъбове в Европа и света и основна база на германския гигант DHL

От компанията уверяват, че всички работници в базата са получили предложения за пренасочване към други обекти на компанията на континента, а още над 2000 души в провинция Саксония остават наети от компанията.

Свързани теми

Предишна публикация
Отново аварийно кацане в полето с A320 на Урал Еърлайнс
Следваща публикация
Първият F-16 Block 70 за Словакия изпълни първи полет
189 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Lufthansa преговаря за 40% дял в ITA Airways

Германски и италиански източници потвърдиха пред Авиофорум, че в началото на годината действително са стартирали…
Меню