Amazon Air затваря хъба си в Лайпциг година след отварянето му

187 прочитания

Amazon Air обяви официално, че ще затвори логистичния си хъб на летище Лайпциг/Хале в Германия, заради тежката година за карго индустрията в глобален мащаб, съобщава Air Cargo News.

Американския гигант Амазон, част от който е и авиокомпанията, още не е обявил датата на затварянето, но в съобщенията се казва, че това ще се случи до края на настоящата година. Базата в Лайпциг беше официално открита в края на 2020-а година, а заработи на пълни обороти едва през октомври 2022-а. В нея бяха открити над 450 работни места.

Amazon Air има 9 самолета Боинг 737-800 в европейския си флот, оперирани от ASL Airlines Ireland

Амазон добавя, че Amazon Air ще продължи полетите си в Европа, включително и от Лайпциг, който ще остане един важните хъбове в логистичната му мрежа. Още миналата година обаче авиокомпанията намали честотите и маршрутите в европейската си полетна мрежа, а основния оператор на самолетите й, ирландската ASL Airlines беше принудена да съкращава екипажи.

Към момента превозвачът разполага с 9 самолета Боинг 737-800 в европейската си мрежа, оперирани от ASL Airlines, като два от тях са паркирани от месец май 2023-а.

Авиационният хъб на Амазон в Лайпциг бе напълно завършен през октомври 2022-а

Амазон ускорено разшири логистичната си мрежа в Германия и Европа през последните 2 години, изграждайки десетки логистични центрове и складови бази по-близо до клиентите си.

Заради спрелия растеж и последвалото плато в електронната търговия обаче, гигантът беше принуден да забави и дори обърне посоката на растежа си на континента. Лайпциг/Хале беше първият и единствен целеви логистичен хъб на Amazon Air в Европа с новоизградени складови бази от над 20000 кв.м. на летището.

Летище Лайпциг/Хале е сред най-големите карго-хъбове в Европа и света и основна база на германския гигант DHL

От компанията уверяват, че всички работници в базата са получили предложения за пренасочване към други обекти на компанията на континента, а още над 2000 души в провинция Саксония остават наети от компанията.

Свързани теми

Предишна публикация
Отново аварийно кацане в полето с A320 на Урал Еърлайнс
Следваща публикация
Първият F-16 Block 70 за Словакия изпълни първи полет
187 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Eurowings отваря нова база в Берлин

Още през октомври 2020 нискоразходното подразделение на Луфтханза Груп подчерта важността на германската столица за…

Lufthansa преговаря за част от TAP

Германската Lufthansa започна преговори за изкупуване на част от капитала на конкурента си TAP Air…
Меню