Dronamics получи кодове от ICAO и IATA

272 прочитания

Основаната в България компания Дронамикс, която се представя като първият официално регистриран оператор на карго дронове в Европа, е получила полетните си кодове от двете регулиращи сферата агенции – ICAO, Международната организация на ООН за гражданската авиация и IATA, Международната асоциация на авиокомпаниите.

IATA кодовете са традиционно от два символа и тези на Дронамикс ще бъдат OY, а кодът по ICAO, който е от три символа, е DXE.

Определена е и позивната за радиотелефония на въздушния оператор в рамките на групата, която очаквано ще бъде „Black Swan“.

Името Black Swan идва от първите проекти прототипи на апарата, които нямат много общо с финалната му версия

Според съобщението на компанията, това признание я нарежда на едно ниво с търговските авиокомпании.

Дронамикс получи европейски сертификат за оператор на леки безпилотни апарати миналата година, но не към българския, а към малтийския регистър, което й позволява да оперира със собствени въздухоплавателни средства.

Първият полет на белия „Черен лебед“ беше изпълнен през май от летище Балчик.

Дронът направи едва под 10-минутен полет под управлението на оператори на земята, при който измина малко над 11 мили на височина до 2000 фута и скорост от 75 възела.

Във видеото от първия полет може да се забележи малтийската регистрация на „Черния лебед“. Неговата дължина е 8 метра с разпереност на крилото 16м и товарен капацитет от 350 кг. Според разработчика обсегът на полета е до 1350 морски мили със скорост до 108 възела.

Дронамикс твърди, че този 10-минутен полет валидира технологията и им дава готовност за начало на търговски операции в Европа, които компанията възнамерява да стартира по-късно през тази година.

Към момента няма съобщения и индикации за проведени други тестови полети с първия прототип.

Дронамикс казва, че първоначално ще се фокусира върху полети в средиземноморския регион, преди да се насочи към Западна Европа и накрая Централна и Източна Европа.

Свързани теми

Предишна публикация
Новата птица на Compass Air Cargo e Boeing 747 и идва скоро
Следваща публикация
Шотландската Menzies Aviation стъпва на българския пазар
272 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню