Германия иска изтребители от САЩ и ЕС

19 прочитания

Правителството в Берлин планира да замени старите си 45 изтребители Tornado с американски, които могат да носят ядрено оръжие.

Германия е близо до финализиране на сделка с Boeing за 30 F/A-18E/F Super Hornets и 15 EA-18G Growlers, както и 93 Eurofighter от Airbus, каза министърът на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер в интервю за Sueddeutsche Zeitung. „Ядрената отбрана е част от архитектурата на политиката ни за сигурност”, каза АКК, както наричат бившата кандидатка за канцлер на Германия.

 


Сделката означава увеличение на германския военен бюджет в момент, когато Европа е критикувана от президента на САЩ Доналд Тръмп за неизпълнение на целите на НАТО.

Крамп-Каренбауер е военен министър на Германия от юли. „За мен е важно да изпълним обещанията си към НАТО”, каза тя. „Това е една от най-големите обществени поръчки в следващите няколко години.“

За да пенсионира старите си изтребители Торнадо, Луфтвафе трябва да запази някои възможности и военният министър поясни, че „трябва да се каже, че такива в момента предлагат само американските производители”. Става дума за възможностите за носене на ядрено оръжие. В момента само Торнадо са сертифицирани за това в германските ВВС.

Крамп-Каренбауер каза, че Юрофайтър ще бъде „гръбнака на Луфтвафе”. Бъдещият френско-германски изтребител, наричан Future Combat Air System (FCAS) не се очаква преди 2040г.

Парламентът в Берлин трябва да одобри сделката.

Свързани теми

Предишна публикация
Човекът с най-големите частни ВВС в света
Следваща публикация
За първи път в света – автоматично дозареждане във въздуха
19 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Японският Air Force One отвътре

В продължение на над три десетилетия двойка Боинг 747-400 превозват японските министър-председатели и императорското семейство…

Boeing обяви за 50 приземени 737NG

Популярните самолети бяха приземени след откриване на пропуквания в тях. Австралийската Qantas е последната, която…
Меню