Croatia Airlines продава флота си от А320 на World Star Aviation

146 прочитания

Хърватската национална авиокомпания Croatia Airlines финализира продажбата и връщането от лизинг на флота си от самолети А320, докато се готви да посрещне първите от 12 поръчани нови машини А220, с което да започне трансформацията си към единен типов оператор, съобщават EXYU News.

Croatia Airlines ще се превърне в изцяло А220 оператор, като първоначално ще разчита на поне 20 самолета от двете модификации на типа

Сделката предвижда продажбата на 4 А319 и един А320, които бяха собственост на оператора, докато останалите самолети ще бъдат върнати на лизигодателите. Сделката е финализирана в средата на септември, след провеждането на тръжна процедура, спечелена от World Star Aviation – компания за управление на авиационни активи, специализирана в мениджмънта на самолети на средна и старша възраст. Тя ще придобие и петте продавани самолета, но не се разкрива цената на транзакцията.

Авиокомпанията е асоцииран член на Star Alliance

Предвижда се Croatia Airlines да продължи за оперира тези машини на лизинг до получаване на първите А220, които трябва да ги заместят.

В момента превозвачът имплементира програма за приемане на служба на новите А220, първите от които се очакват в началото на следващата година. Тя включва обучение на пилотски и кабинни екипажи, механици и специалисти по наземно обслужване. За целта компанията е инвестирала над 700 000 евро от началото на 2023-а.

Croatia Airlines има твърди поръчки за 12 машини от двете модификации А220-100 и -300 и опции за още 8 самолета, които твърде вероятно ще потвърди през следващата година.

Свързани теми

Предишна публикация
KLM не е съгласна да има нови такси за пътниците
Следваща публикация
Райънеър заплаши Боинг с отказ на поръчки
146 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню