И Хърватия се предаде на F-16

29 прочитания

След не толкова продължителния конкурс за придобиване на нов тип боен самолет, колкото този процес се точи в България, Хърватия в крайна сметка взе решение да закупи употребявани изтребители F-16 от Израел.

Израелски F-16 по време на военното учение Red Flag

Израелски F-16 по време на военното учение Red Flag

Сделката е за първоначално придобиване на 12 самолета и е препоръчана от Хърватския национален съвет по отбрана, който разгледа получените оферти в конкурса от Израелските ВВС, Португалските ВВС за американски изтребители F-16 и шведския Gripen, но с чисто нови самолети от серията C/D.

SAAB JAS-39 Gripen

SAAB JAS-39 Gripen

Според хърватския министър-председател Андрей Пленкович ВВС ще могат да използват самолетите поне 25 години, като цената за това през първите 10 години ще е 50 милиона долара годишно. Всичко това се случва, след като и според местните медии, най-вероятния доставчик на новите самолети се очертаваше да бъде шведската страна с Грипен, макар и на по-висока цена.

Твърдението за цената обаче, остава съмнително, тъй като израелските изтребители са с почти изчерпан ресурс и не отговарят напълно на оперативните стандарти на НАТО, което означава, че ще се наложат сериозни модификации и ъпгрейди по програмата след придобиването им, които не са предвидени в първоначалните договорености.

Хърватия стана член на НАТО през 2009 година, а на Европейския съюз през 2013. ВВС на страната продължават да оперират с една ескадрила от морално остарели и с почти изчерпан ресурс изтребители Миг-21.

Хърватски Миг-21 в специална, юбилейна цветова окраска

Хърватски Миг-21 в специална, юбилейна цветова окраска

Местните медии коментират, че договорените изтребители от Израел са на почти същата възраст, на която страната започна да оперира сегашните си Мигове, които получи в наследство от разпадналата се Югославия – над 35 годишни. Сделката предстои да бъде потвърдена от правителството, което изглежда склонно да я сключи, въпреки явните противоречия в смисъла на подобна доставка.

Свързани теми

Предишна публикация
Boeing KC-46 приключи сертификационната програма
Следваща публикация
Air Force One с нови хладилни системи на борда за $24 млн.
29 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Багажът на самоход

Помните ли Багажа на крачета, герой на Тери Пратчет от Света на диска? Съндъкът, който…

easyJet и Norwegian свързват мрежите си

Две от най-големите нискоразходни авиокомпании в света, easyJet и Norwegian стартират партньорството „Worldwide by easyJet“,…
Меню