И Хърватия се предаде на F-16

29 прочитания

След не толкова продължителния конкурс за придобиване на нов тип боен самолет, колкото този процес се точи в България, Хърватия в крайна сметка взе решение да закупи употребявани изтребители F-16 от Израел.

Израелски F-16 по време на военното учение Red Flag

Израелски F-16 по време на военното учение Red Flag

Сделката е за първоначално придобиване на 12 самолета и е препоръчана от Хърватския национален съвет по отбрана, който разгледа получените оферти в конкурса от Израелските ВВС, Португалските ВВС за американски изтребители F-16 и шведския Gripen, но с чисто нови самолети от серията C/D.

SAAB JAS-39 Gripen

SAAB JAS-39 Gripen

Според хърватския министър-председател Андрей Пленкович ВВС ще могат да използват самолетите поне 25 години, като цената за това през първите 10 години ще е 50 милиона долара годишно. Всичко това се случва, след като и според местните медии, най-вероятния доставчик на новите самолети се очертаваше да бъде шведската страна с Грипен, макар и на по-висока цена.

Твърдението за цената обаче, остава съмнително, тъй като израелските изтребители са с почти изчерпан ресурс и не отговарят напълно на оперативните стандарти на НАТО, което означава, че ще се наложат сериозни модификации и ъпгрейди по програмата след придобиването им, които не са предвидени в първоначалните договорености.

Хърватия стана член на НАТО през 2009 година, а на Европейския съюз през 2013. ВВС на страната продължават да оперират с една ескадрила от морално остарели и с почти изчерпан ресурс изтребители Миг-21.

Хърватски Миг-21 в специална, юбилейна цветова окраска

Хърватски Миг-21 в специална, юбилейна цветова окраска

Местните медии коментират, че договорените изтребители от Израел са на почти същата възраст, на която страната започна да оперира сегашните си Мигове, които получи в наследство от разпадналата се Югославия – над 35 годишни. Сделката предстои да бъде потвърдена от правителството, което изглежда склонно да я сключи, въпреки явните противоречия в смисъла на подобна доставка.

Свързани теми

Предишна публикация
Boeing KC-46 приключи сертификационната програма
Следваща публикация
Air Force One с нови хладилни системи на борда за $24 млн.
29 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Lufthansa преговаря за част от TAP

Германската Lufthansa започна преговори за изкупуване на част от капитала на конкурента си TAP Air…

Gulfstream представи G700

Производителят на бизнес джетове направи по-просторна версия на флагмана си G650 и ще го пусне…
Меню