KLM не е съгласна да има нови такси за пътниците

43 прочитания

 

KLM предупреди, че предложенията на долната камара на парламента на Нидерландия, целящи да се събира такса от транзитните пътници на летището в Амстердам ще й донесат загуби.

Летище Схипхол е много важно за международните връзки, а авиокомпанията изпълнява над половината от полетите на AMS.

KLM определи като силно тревожен проекта да се въведе такса за пътниците, които правят връзка на Схипхол, защото може да доведе до намаляването на полетите на летището и на пътниците на авиокомпанията.

KLM твърди, че пътниците от Нидерландия може да решат да изберат други летища, за да летят директно до други дестинации, което би имало последици за нея.

Нидерландско-френският превозвач обяви още, че Нидерландия е първата страна в света, която предлага да се въведе транзитна такса за пътниците, избрали да летят през главното й летище и че освен последиците за въздушните връзки на страната, подобно решение би се отразило и на цените на билетите като повишение от 80-100 евро от януари догодина.

 

„Естествено KLM не може просто да приеме предложение, което би имало толкова големи последствия за нас като компания и за Нидерландия като цяло“, пише авиокомпанията.

 

Таксата може да доведе до поскъпване на билетите за трансферните пътници на Амстердам със средно 6,1% и да донесе загуба средно на 34% от пътниците, които просто преминават през Схипхол, за да вземат следващия си полет, показват данните на CE Delft.

Предложението за допълнително облагане бе предложено в четвъртък в рамките на климатичната политика на Нидерландия. Предвижда се приходите от таксата да бъдат използвани за намаляване на енергийните сметки на холандците. Не е посочен обаче размерът й.

В началото на септември правителството реши да продължи с плановете си за намаляване на полетите на Схипхол до 452000 от лятото на 2024г. Тази цифра е над предложената преди от 440000, но остава с 9,5% под броя на допусканите полети в момента, 500000.

Правителството каза, че ограничението на броя на полетите ще намали шума около летището на Амстердам с 20%.

 

Министерството на финансите на Нидерландия проучва въвеждането на такава такса и ефекта й. Дори министър-председателят Марк Рюте каза, че „таксата за пътниците може да има негативен ефект за Схипхол“. Мярката се предвижда да засегне и частните самолети.

След предложението на долната камара на парламента, тя трябва да бъде одобрена и от сената.

 

Намаляването на полетите на Схипхол ще се отрази на „златните гъски“ на Нидерландия – летището в Амстердам и KLM. Авиокомпанията генерира 257 милиона евро оперативна печалба през второто тримесечие, на нивото отпреди 4г., но под тази на другия партньор в групата, Air France.

Свързани теми

Предишна публикация
Мегахъбовете в света
Следваща публикация
Croatia Airlines продава флота си от А320 на World Star Aviation
43 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Пътниците искат биометрика

Повечето пътници са готови да използват един биометричен документ при пътуване. Личните данни ще бъдат…
Меню