Croatia Airlines поръчва 6 Airbus A220

141 прочитания

Самолетите трябва да заменят настоящите А319 във флота

Хърватският национален авиопревозвач ще поръча 6 самолета А220, след като постигна споразумение с европейския консорциум Еърбъс. Доставките ще се осъществят през следващите 4 години до 2026, като авиокомпанията ще премине към еднотипов флот, се казва в съобщение на Croatia Airlines.

В него не се уточнява от кой от двата модела в семейството ще са самолетите, но е твърдо вероятно поръчката да обхваща и двата варианта -100 и -300. Според някои информации доставките ще са три самолета от всеки тип, като по-малкият е с капацитет до 127 седалки, а по-големият до 148.

В момента Croatia Airlines лети с пет А319, два А320 и 6 турбовитлови Bombardier Q400, които трябва да бъдат заменени.

Croatia Airlines има само 2 самолета А320 – най-големите във флота на авиокомпанията

Предстои да бъдат съобщени подробности за финансирането на сделката, но в съобщението се казва, че тя ще замени съществуваща договореност между превозвача и Еърбъс за конвертиране на поръчки на А319 в А320нео, по която доставките трябваше да започнат през 2023-а.  Тази сделка ще бъде отказана за сметка на новата поръчка за А220. По първото споразумение хърватската страна вече е депозирала 8 милиона евро през 2019-а.

През септември 2021 Еърбъс направи демонстрации на своя А220 в Загреб, която явно е впечатлила ръководството на авиокомпанията. Тя ще подпише и меморандум за разбирателство с Еърбъс за още 6 самолета от семейството след доставката на първите нови машини от типа.

Това ще втора сделка на Балканите за А220, след като се очаква и Bulgaria Air да придобие до 6 самолета от този тип, както Авиофорум първи вече писа.

Свързани теми

Предишна публикация
Защо крилото на 787 е облепено в тиксо?
Следваща публикация
ITA Airways вече лети от Рим до София
141 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

VietJet си поръча 50 самолета А321neo

Виетнамската VietJet направи поръчка за 6,5 милиарда щатски долара като потвърди меморандума, подписан във Фарнбъро…

Delta купи 20% от Latam

Американската авиокомпания разширява пазара си в Латинска Америка със сделката за 1,9 милиарда щатски долара,…

TAP Portugal рестартира полетите

Португалският национален превозвач TAP Air Portugal обяви подновяването на операциите си, въпреки продължаващото развитие на…

Airbus показа Vahana на HeliExpo

Vahana на Airbus е електрически, едноместен хеликоптер с 8 мотора, 2 крила и 725 кг…
Меню