Хърватия в търсене на нов изтребител

3 прочитания

Хърватското правителство изпрати официални запитвания за оферти до пет държави по програмата си за придобиване на нов тип боен самолет, който трябва да замени архаичните й Миг-21. Загреб, който е един от последните оператори на Миг-21 в Европа, изпрати запитвания за предложения за нови изтребители през юли до Гърция, Израел, Южна Корея, Швеция и САЩ.

Миг-21бисД на хърватските ВВС

Миг-21бисД на хърватските ВВС

Сега шортлистнати за оферти са САЩ, Гърция и Израел, които предлагат F-16 втора употреба от своите излишъци; Южна Корея, която оферира FA-50 лека изтребителна версия на тренировъчния T-50; и Швеция, която предлага JAS-39 Gripen C/D.

Предложенията ще бъдат разгледани подробно на базата на характеристиките и способностите на предлаганите самолети, както и на „двустранните споразумения с офериращите държави, цената и възможностите за сътрудничество в бизнес и икономическата сфера,“ според хърватското министерство на отбраната. Загреб трябваше да вземе решение през 2016 година, когато призна, че оперативния живот на 12-те Миг-21 в хърватските ВВС изтича през 2024 година. Новият хърватски план предвижда новите изтребители да бъдат доставени до 2020, според времето за взимане на окончателно решение и динамиката на договорния процес.

– снимки: wikimedia.commons

Хърватски Миг-21УМД в специална окраска

Хърватски Миг-21УМД в специална окраска

Свързани теми

Предишна публикация
Руският изтребител от пето поколение с ново име и ново „сърце“
Следваща публикация
Забележителните първи 100 000 часа на F-35
3 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ЕК разследва Amadeus и Sabre

Брюксел започна разследване, за да определи дали споразуменията на двете резервационни системи за самолетни билети,…
Меню