Хърватия в търсене на нов изтребител

34 прочитания

Хърватското правителство изпрати официални запитвания за оферти до пет държави по програмата си за придобиване на нов тип боен самолет, който трябва да замени архаичните й Миг-21. Загреб, който е един от последните оператори на Миг-21 в Европа, изпрати запитвания за предложения за нови изтребители през юли до Гърция, Израел, Южна Корея, Швеция и САЩ.

Миг-21бисД на хърватските ВВС

Миг-21бисД на хърватските ВВС

Сега шортлистнати за оферти са САЩ, Гърция и Израел, които предлагат F-16 втора употреба от своите излишъци; Южна Корея, която оферира FA-50 лека изтребителна версия на тренировъчния T-50; и Швеция, която предлага JAS-39 Gripen C/D.

Предложенията ще бъдат разгледани подробно на базата на характеристиките и способностите на предлаганите самолети, както и на „двустранните споразумения с офериращите държави, цената и възможностите за сътрудничество в бизнес и икономическата сфера,“ според хърватското министерство на отбраната. Загреб трябваше да вземе решение през 2016 година, когато призна, че оперативния живот на 12-те Миг-21 в хърватските ВВС изтича през 2024 година. Новият хърватски план предвижда новите изтребители да бъдат доставени до 2020, според времето за взимане на окончателно решение и динамиката на договорния процес.

– снимки: wikimedia.commons

Хърватски Миг-21УМД в специална окраска

Хърватски Миг-21УМД в специална окраска

Свързани теми

Предишна публикация
Руският изтребител от пето поколение с ново име и ново „сърце“
Следваща публикация
Забележителните първи 100 000 часа на F-35
34 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Gulfstream представи G700

Производителят на бизнес джетове направи по-просторна версия на флагмана си G650 и ще го пусне…

flydubai с първи Boeing 737-MAX

На официална церемония в Еверет Boeing предаде първия Boeing 737-MAX-8 на flydubai – първата авиокомпания…
Меню