Croatia Airlines ще решава ликвидните си проблеми с държавна финансова инжекция

13 прочитания

Хърватският превозвач Croatia Airlines ще решава проблемите си с ликвидността с приемането на държавна инжекция от 350 млн. куни (€46,2 млн.). Това съобщава Flightglobal.

Авиокомпанията и хърватското правителство са стигнали до споразумение, в рамките на което Croatia Airlines ще увеличи акциите си с 35 млн. по 10 куни всяка. Тези акции ще се изкупят от правителството, като по такъв начин се избегне евентуалното обвинение на Брюксел за нерегламентирана държавна помощ.

От Croatia Airlines са обявили, че основната цел на финансовата инжекция е да се реши ликвидния проблем, който може да застраши бъдещите операции.

Финалното решение е на акционерите, като на 14 декември се очаква общо събрание, на което да бъде взето решение по въпроса, но това, обаче е формален акт, защото 97% от акциите на компанията, така или иначе, се държат от хърватската държава.

Отделно, хърватското транспортно министерство е предложило директна инжекция от 88,5 млн. куни (€11,7 млн.) с цел компенсации за времето, когато действа извънредното положение в Хърватия.

Croatia Airlines обяви, че за първите девет месеца на годината нетните ѝ загуби са 243 млн. куни (€32 млн.), като пътниците, които са обслужени са намалели с 2/3. За същия период са канселирани близо 13 000 полета.

Croatia Airlines в момента разполага с 13 самолета – шест Q400, пет A319 и два A320. Компанията имаше намерение да вземе на лизинг допълнителни Q400 за да отговори на натоварването през летните месеци, но това не се случи.

В момента Croatia Airlines лети със силно орязан график.

Свързани теми

Предишна публикация
Korean Air купува Asiana
Следваща публикация
Възстановяването на полетите се забавя още
13 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню