SOF Connect официално стана концесионер на летище София

678 прочитания

Компанията плати 660 млн лв на държавата

Компанията официално стана официален и единствен оператор на най-голямото летище в България, след като внесе в бюджета дължимата вноска от 660 милиона лева на 19 април 2021г.

Компанията представи Надзорния съвет, в който влиза Илияна Цанова, бивш заместник-изпълнителен директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) – председател и членове: Тиери Део (Meridiam), Марко Росо (Meridiam), Давид Делгадо Ромеро (Meridiam), Гив Сардари (Meridiam), Кристиян Мандл, Филип Гунев и Ралф Гафал от Летище Мюнхен – оператор на летище София.

SOF Connect е проектна компания на френската Meridiam, основен инвеститор по договора за 35-годишната концесия на летище София от 22 юли 2020г.

Общите разходи за първия етап от проекта са 480 милиона евро и от тях Meridiam осигурява 240 милиона евро чрез финансиране от ЕБВР, ЧТРБ, IFC от групата на Световната банка, Kommunalkredit Austria AG, Societe Generale и УниКредит Булбанк АД.

Концесията на летище София е първата голяма сделка в летищната индустрия в Европа и Централна Азия от началото на пандемията.

Благодарение на много спорно решение на правителството от 8 април 2021, концесионерът няма да плаща годишни такси в продължение на 10 години. Мотивите са „щетите от пандемията във въздушния транспорт.“

SOF Connect съобщи, че ще представи скоро инвестиционния си план и ще отвори в София Проектен център.

Повече по темата в АВИОКАСТ:

Свързани теми

Предишна публикация
Работа няма. Защо сега е идеалното време да станеш пилот?
Следваща публикация
Индия подобри рекорда за най-много пътници с Ковид на един полет
678 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Бургас – Виена с Wizz от 3 юли

Wizz Air обяви нов маршрут между Бургас и Виена, който авиокомпанията възнамерява да стартира на…
Меню