ГВА обяви конкурс за превозвач по линията София-Баку

196 прочитания

Гражданската въздухоплавателна администрация /ГВА/ публикува на 29 август обява за откриване на конкурс „за достъп до пазара на въздушни превозвачи за придобиване на право за назначаване с цел експлоатация на линията София-Баку-София“.

Министерството на транспорта, чрез ГВА, „откриват конкурс за достъп до пазара на въздушни превозвачи за придобиване на право за назначаване с цел експлоатация на линията София-Баку-София, договорена със Спогодбата между правителството на Република България и правителството на Република Азербайджан за въздушни съобщения между и отвъд техните съответни територии, подписана на 29.06.1995 г. в София,“ се казва още в официалното съобщение.

В заповедта на министъра на транспорта се казва, че по линията могат да бъдат назначени един или няколко въздушни превозвачи от всяка от страните, като се цитира спогодбата между България и Азербайджан за въздушни съобщения между двете страни и отвъд от 29 юни 1995 година и протоколът за по-нататъшно сътрудничество от септември 2005 година.

Припомняме, че директни полети между България и азерската столица не се изпълняват от 2018 година, когато за по-малко от година нискоразходната авиокомпания Buta Airways, дъщерно дружество на държавната Azerbaijan Airlines се опита да оперира директни полети между двете столици.

Полетите на Buta Airways се изпълняваха със самолети Ембраер Е-190

Тези полети се изпълняваха едва един път седмично и поради липса на достатъчно интерес бяха своевременно прекратени.

Не е ясно какво е накарало министерството отново да опита да възроди директните въздушни съобщения между двете страни, но сред авиокомпаниите, които провяват интерес от развиване на полетите между Централна и Източна Европа и средна Азия, включително Азербайджан, е унгарската Wizz Air, която е пазарен лидер в София и наскоро започна да оперира по линията София – Ереван в съседна и враждебна за Баку – Армения.

Свързани теми

Предишна публикация
България Еър получи втория си А220
Следваща публикация
Air France празнува 90 годишнина със стил
196 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню