Летище София завърши обновяването на управленския екип

8K прочитания

Кой, кой е в управлението на летище София и имат ли опит в авиационната сфера новите хора на ръководни постове

На 12 януари 2022-а новият оператор на летище София, SOF Connect, обяви имената на новите лица, които ще заемат ръководните постове в управлението на летището. Според изпратената пресинформация, с това управленският екип на компанията ще е напълно завършен.

По-надолу Авиофорум ще публикува изцяло официалното прессъобщение по темата, написано в приповдигнат стил, като ще се опитаме да намерим повече информация за биографията на новоназначените хора в екипа, включително и най-вече авиационна такава. Редакционните ни бележки са вмъкнати в скоби.

Прессъобщение на SOF Connect

„След новите назначения, които вече са факт, управленският екип на „СОФ Кънект“, оператор на летище София, е напълно завършен и готов за действие.

Новите членове на „СОФ Кънект“ са: Анелия Димова, която заема позицията директор „Човешки ресурси“. Дългогодишният ѝ опит в областта ѝ помага при изпълнение на сегашните ѝ отговорности по преструктуриране и разработване на политики, свързани с персонала, както и тяхното прилагане.

Анелия Димова

(бел.ред. Досегашната позиция на Анелия Димова е Ръководител Човешки Ресурси в Аурубис България, където заема поста през последните 5 и половина година. Преди това е била мениджър по специалността в Солвей Соди, БТК и Рока България. Завършила е Международни икономически отношения във Варненския икономически университет)

Лионел Можие, технически директор е ключова фигура за изпълнение на Генералния план за развитие на летището. Французинът е натоварен с отговорността по въвеждането на всички технически аспекти на проекта и поддръжката му, включително оценката на капиталовите разходи и прилагането на летищни технологии, като същевременно управлява цялостното разпределение на пространството и въпросите, свързани със сградния фонд.

Лионел Можи

(бел.ред. Преди да дойде в София Lionnel Maugis, както се изписва името му офиицално, е временен контрактор към Европейската конференция за гражданска авиация /ECAC/ в ролята на проектен мениджър по авиационна сигурност, отговарящ за анти-терористични програми в Африка, Близкия изток и Азия. Преди това е бил Главен консултант по развитието на компанията управляваща летищата на Малдивите, а още по-рано проектен мениджър към инженерната компания на ADP – Aeroports de Paris. Има магистърски степени като инженер по информационни технологии от Университета във Флорида и Националния колеж за гражданска авиация във франция /ENAC/.)

Сред последните назначения в „СОФ Кънект“ е и Димитър Биков, който е ръководител на отдел „Маркетинг и бизнес развитие“ на летище София. Работата на неговия екип има за цел да доразвие мрежата от въздушни маршрути на столичното летище и да въведе нови стратегически бизнес възможности.

Димитър Биков

(бел.ред. Димитър Биков познаваме от последните близо 14 години, като ръководител на авиационния маркетинг на Фрапорт България и други роли в компанията, управляваща летищата във Варна и Бургас. Той е магистър по бизнес администрация на туризма от Варненския икономически университет.)

Нов член на екипа на „СОФ Кънект“ е и Павлин Коджахристов, който заема позицията специалист „Корпоративна сигурност“. С 27 години опит на различни позиции в  системата на МВР, завършени обучения в United States Department of State Bureau for International Narcotics  and Law Enforcement Affairs, както и в школите на китайската и на иранската национални полиции и др., Коджахристов е предпочитан избор в областта на корпоративната сигурност за много компании. Доктор по криминология, главен асистент в Русенския университет и хоноруван преподавател в други университети в България. B „СОФ Кънект“ той ще отговаря за идентифициране, оценка и превенция на рисковете с цел осигуряване на стабилността на компанията и гарантиране непрекъсваемост на бизнеса. 

Павлин Коджахристов

(бел.ред. Коджахристов досега заема поста заместник-директор на ОДМВР – Русе, а преди това е заместник-директор на дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР. Не откриваме достатъчно информация за компаниите, които са предпочели опитът му в сферата на корпоративната сигурност досега.)

В редицата на новодошлите е и Росен Бъчваров, който се присъедини към компанията с амбициозната цел да управлява връзките с институциите и медиите, като покрива всички аспекти на корпоративните комуникации, включително разработването на съответната стратегия и нейното последващо изпълнение. Като директор „Връзки с институциите и комуникации“ негова отговорност ще са общественият облик на компанията и нейните вътрешни и външни корпоративни връзки.

Росен Бъчваров

(бел.ред. Най-видимото за останалите медии назначение, е това на доскорошния говорител на Националната агенция за приходите, Росен Бъчваров, който заема поста повече от 16 години и половина. В биографията му няма други заемани позиции. Той е магистър по право и доктор по философия от Софийския университет, които завършва докато паралелно заема длъжностите си в НАП, а преди това има бакалавърска степен по маркетинг от УНСС.)

Новоназначенията се вписват в един добре функциониращ международен екип от признати професионалисти, в който лидерската позиция е за Хесус Кабайеро, изпълнителен директор на летище София. Той има богат опит в летищното управление. Бил е начело на летищата в Мелила и Севиля. По време на неговия управленски мандат летище Севиля получава две различни награди в последователни години – „Най-добро регионално летище в Европа“ и „Най-добро регионално летище в света“. Кабайеро, поема настоящата си позиция в стратегически за развитието на летище София момент. 

Хесус Кабайеро

Жозеф Бу Надер е главният стратегически директор на „СОФ Кънект“. Той е с над 11-годишен професионален опит в областта на финансите, транспорта и инфраструктурните инвестиции. Заемал е различни ръководни позиции във VINCI Airports – първият частен летищен оператор в световен мащаб, където е отговарял за придобивания на 5 летища от 4 държави, разположени на 3 континента.

Всъщност Жозеф е добре познат от 7-месечния си мандат като заместник-изпълнителен директор на летище София /април – октомври 2021 г./. Настоящите му задължения включват ръководене на мултифункционални проекти, разработване на бизнес стратегии, изграждане и прилагане на план за създаване на добавена стойност, съчетано с консултиране на изпълнителния директор в ежедневните му стратегически и оперативни решения.

Жозеф Бу Надер

(бел.ред. Бу Надер е човекът на фактическия собственик на летището, инвестиционния фонд Меридиам, където той продължава да заема и позицията Директор по инвестициите. Преди това заема различни позици във Vinci Airports и Vinci Concessions свързани с бизнес развитието и такива в друг фонд свързан с Меридиам – фондът Мазар, като финансов одитор. Има магистърски степени по финансово управление и като инженер от колежа ParisTech и бакалавърска степен, като инженер от Университета Сен Жозеф в Бейрут.)

Сегашният заместник-изпълнителен директор на летище София е Емил Стефанов, който неотдавна пое поста от Жозеф Бу Надер. Емил е човек с визия и широк спектър от професионални интереси и компетенции, обхващащи повече от 25 години опит на мениджърски позиции в световни марки за търговия на дребно и едро. Негова страст са стратегическото планиране и развитието на бизнеса за осигуряване на значителни приходи. Професионалното му вдъхновение е свързано с изграждането на високоефективни и мотивирани екипи.

Емил Стефанов

(бел.ред. През последните години е консултант по различни проекти към ЕБВР и като управляващ партньор в собствено ООД с 300 лв капитал. Преди това е Главен изпълнителен директор на Билла България и Румъния между 2003 и 2011 и на латвийската верига супермаркети Palink/IKI. Работил е на различни търговски позиции в Reckitt/Benckiser, Булог България и Diageo. Магистър по международна търговия от УНСС.)

Илия Кардашлиев в качеството си на главен финансов директор на летище София и член на Управителния съвет на „СОФ Кънект“ АД, е успешен професионалист и сертифициран финансов анализатор (CFA) с 15-годишен опит в международно признати компании за данъчни, одиторски и финансово-консултантски услуги. Работил е и в Европейската банка за възстановяване и развитие. Неговият международен опит в областта на финансите, съчетан с отличните му аналитични и организационни способности и целеустременост, дават предимство на всяка компания и всеки работен екип.

Илия Кардашлиев

(бел.ред. Преди да се присъедини към Соф Кънект Кардашлиев е вице-президент финанси и администрация в Американския университет в България, а преди това работи над 7 години в ЕБВР и още толкова като финансов консултант и одитор в KPMG България.)

„СОФ Кънект“, зад която стои глобалния инвеститор Meridiam, залага на опита на Munich International Airport като летищен оператор на единственото 5-звездно европейско летище.

Представяме ключовите лица, които пренасят немското ноу-хау на българска авиационна почва.

Първо, д-р Хеннинг Фистерер е главен оперативен директор на летище София и член на Управителния съвет на „СОФ Кънект“ АД. Заемал е висши ръководни позиции в областта на летищните операции и притежава повече от 25 години международен опит в големите разпределителни летища. Изпълнявал е консултантски функции в множество други летища в Европа, Азия, Близкия изток и Африка. Професионалните компетенции и отговорности на Хеннинг се простират от управлението на летателното поле, спазването на изискванията за безопасност, преминава през планирането на извънредни ситуации и управлението на кризи и достига до лидерството и управлението на хора в мултикултурна среда.

Хеннинг Фистерер

(бел.ред. Фистерер е работил последно на летище Мюнхен до 2010-а година, когато е заемал длъжностите мениджър по безопасността и дюти мениджър. През последните над 10 години заема подобни длъжности на летище Хамад в Доха, Катар, като последната от тях е Старши мендижър по безопасност и авиационни операции /Senior Manager Safety & Airside Operations/. В информациите не се споменава заемане на „висши управленски позиции“. Има магистърска степен по Управление и планиране на летища от Университета Лоубъро и докторска степен по икономически и социални науки от Университета Касел, Германия.)

Друг ценен принос на Munich International Airport към екипа от лидери на „СОФ Кънект“ е Кристиян Стошек на позицията му на главен директор „Трансформация“ и изпълнителен директор „Наземно обслужване“. Той е свързващият елемент между вече започналия процес на бизнес развитие на летище София и хората като основен актив на компанията.

Доказаният опит на Кристиян включва успешното му лидерство в авиационния и летищния бизнес, стимулирането на устойчив растеж и промяна. Той има доказан опит в областта на аеронавигационното обслужване, експлоатацията на авиокомпании и летища, летищната сигурност, наземното обслужване, управлението на процеси и проекти, лидерството и мениджмънта на различни позиции. Като член на управителния съвет на летище Мюнхен той успешно управлява програмата „5 звезди“ при сертифицирането му.

Кристиян Стошек

(бел.ред. Стошек заема позиции към летище Мюнхен в периода 2014-2020 година, когато първоначално е Старши вицепрезидент Corporate Quality & Project Management за 2 години. След това е председател на борда на дъщерната компания Aeroground Group в Берлин. Бил е управляващ директор на някои от компаниите за наземно обслужване на летище Мюнхен и на Aviapartner Германия. Завършил е Университета в Аугсбург.)

Маркус Шпан е главен търговски директор на „СОФ Кънект“. Със своя опит в прилагането на мащабни търговски програми и значително увеличаване на приходите на летищата при мащабни търговски трансформации, той си е спечелил репутацията на човек, който подобрява както приходите на летищата, така и удовлетвореността на пътниците.

Маркус Шпан

(бел.ред. Маркус Шпан не е заемал никакви позиции в компании на летище Мюнхен. През последните 3 години той е управляващ партньор на собствена консултантска компания, а преди това е Главен търговски директор на летище Кайро Терминал 2 /което се управлява от летище Мюнхен/. Преди това е търговски мениджър на летище Хамад в Доха и е заемал търговски позиции на летища управлявани от Фрапорт в Саудитска Арабия. Има дипломи по бизнес администрация и международно управление от Колежа по мениджмънт в Инголщат и Университета по приложни науки във Фулда, Германия.)

Редицата от мениджъри на Munich International Airport завършва с Михалис Сенис, директор „Дигитална трансформация“ на „СОФ Кънект“. Михалис е висококвалифициран, отдаден и ентусиазиран професионалист с 23-годишен корпоративен опит в изпълнението на многомилионни международни съвременни технологични програми, оказващи положително въздействие върху всички оперативни аспекти на компанията. В момента отговаря за дигиталната трансформация на летище София в съответствие с проекта за развитие на столичното летище като един от основните международни входове към страната. 

Михалис Сенис

(бел.ред. Преди да бъде назначен за директор на дигиталната трансформация на софийското летище, Михаел е IT експерт, проектен лидер и бизнес консултант по различни проекти, свързани с дигитализацията на летище Мюнхен. Той започва работа там през 2015 като бизнес консултант по информационни технологии.  Преди 2015 в продължение на над 16 години работи на различни позиции, свързани с информационните технологии на летище Атина, включително и като директор на IT отдела.)

Има много предизвикателства, които трябва да бъдат посрещнати с увереност от мениджърския екип на „СОФ Кънект“. Доказаните професионалисти успешно ще преодолеят всяко едно от тях, а това ще осигури обществени и икономически ползи за общността и ще спечели одобрението на международното авиационно общество.“

снимки: Летище София/SOF Connect
допълнителна информация: персонални страници и профили, MUC Airport, Vinci Group, Fraport, LinkedIn

Свързани теми

Предишна публикация
ATR-42 на Olympic излезе от пистата на остров Милос
Следваща публикация
Защо авиокомпаниите са принудени да летят с празни самолети
8K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню