Българската Dronamics ще партнира с летище София

623 прочитания

Компанията за безпилотни доставки на товари ще използва софийското летище за тестове и демонстрационни полети

Базираният в България и Великобритания производител и оператор на безпилотни самолети за доставки Dronamics и оператора на летище София, SOF Connect, са сключили партньорство за съвместни инициативи на софийското летище.

Изпълнителният директор на SOF Connect Хесус Кабайеро и Главният оперативен директор на Дронамикс Хенинг Пфистерер подписаха на 30 ноември споразумението със Свилен Рангелов, изпълнителен директор и съосновател и Константин Рангелов, технически директор и съосновател на Dronamics.

Black Swan е флагманът на разработените от Дронамикс безпилотни летателни апарати

Двете компании ще си сътрудничат за предстоящото международно представяне на първия произведен безпилотен самолет „Black Swan“. Събитието е планирано да се проведе на летище София, където двамата съоснователи ще представят на света първия безпилотен самолет създаден в България, както и плановете за разширяване на компанията.

Споразумението предвижда сътрудничество при демонстрации на полети, както и тестове на логистичната услуга за доставки в рамките на ден от летище София. Част от сътрудничеството е и за проучването на допълнителни възможности за разширяване на сегашните производствени и тестови мощности на компанията с достъп до летището.

Свилен Рангелов – Съосновател и Изпълнителен директор на Dronamics

„В момента по-голямата част от екипа на Дронамикс е базирана в България и ние сме изключително щастливи да открием страхотни партньори, като SOF Connect за предстоящата церемония, която е знаково събитие не само за нас, но и за българския авиационен сектор. Нашите глобални амбиции са обвързани с развитието на силно ядро за R&D, базирано в София и това партньорство е чудесна възможност за нас.” – каза Свилен Рангелов.

Хесус Кабайеро – Главен изпълнителен директор на Летище София /SOF Connect/

„Екипът на DRONAMICS е отличен пример за иновативна компания, която развива своята дейност в непосредствена близост до летище София. Затова за нас е много важно да подкрепяме и насърчаваме развитието на авиационните технологии на бъдещето. Изключително радостни сме, че сме домакини на представянето на първия безпилотен самолет „Black Swan“, създаден от българи“, заяви Хесус Кабайеро.

Още за Dronamics

Компанията е базирана в Лондон и София и се превръща във водещ световен разработчик и оператор на товарни безпилотни самолети. Безпилотникът „Черният Лебед“ (Black Swan) е способен да превозва 350 кг товар на разстояние до 2500 км на до 80% по-ниска цена в сравнение с който и да е съществуващ самолет, което позволява доставка в същия ден на големи разстояния. Основен фокус на услугата са доставки за електронната търговия, фармация и товари изискващи бързи доставки.

Black Swan е флагманът на разработените от Дронамикс безпилотни летателни апарати

Основана през 2014 г. от братя Рангелови, предприемач и авиационен инженер, бързо развиващият се екип на компанията включва някои от най-добрите световни авиационни инженери и експерти по логистика. Компанията е носител на многобройни награди за иновации, включително наградата за иновация в сферата на дроновете от Международна асоциация за въздушен транспорт (IATA).

Инвеститори в компанията са  водещи предприемачи и мениджъри в сферата на авиацията, логистиката и технологиите от САЩ, Европа, Африка и Азия, както и рисковите фондове Founders Factory (Великобритания), Speedinvest (Австрия) и Илевън Кепитъл АД (България). ДРОНАМИКС е и първият и единствен стратегически партньор на IATA за безпилотни летателни апарати в целия свят.

Свързани теми

Предишна публикация
Украйна ще създава нов национален авиопревозвач
Следваща публикация
Беглец е намерен жив след полет в отсека на колесника на American Airlines
623 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Dronamics получи кодове от ICAO и IATA

Основаната в България компания Дронамикс, която се представя като първият официално регистриран оператор на карго…
Меню