Черният Лебед на Дронамикс се оказа бял и най-после полетя

259 прочитания

Българската компания съобщи, че първият полет на безпилотния й товарен самолет е преминал успешно.

Компанията за товарни безпилотни самолети Dronamics изпълни първи полет на своя „Черен Лебед“ в пълния мащаб на летателния апарат на 25 май 2023 и обяви, че се надява да стартира търговски полети по-късно през годината.

В официалното съобщение на компанията се казва, че дронът е излетял от летище Балчик за полет с продължителност от малко над 10 минути, по време на които са изминати 21.5 километра.

Самолетът е управляван дистанционно от наземната контролна станция от двама пилоти от гражданската авиация.

В съобщението се добавя, че този полет е „кулминация на много месеци наземни тестове и полети с малоразмерни модели.“ В него се допълва, че „с този полет се валидират технологиите на Дронамикс за търговски полети в Европа, които трябва да стартират по-късно през тази година.“

Компанията се надява да се превърне във фаворит за индустриите свързани с електронната търговия, фармация, доставки на резервни части и бързо развалящи се стоки.

„Черният лебед“ може да пренася полезен товар от 350 кг и обем от 3.5 куб. м, горе-долу същия обем, като на товарен микробус. Фирмата твърди, че той ще има обсег до 2500км, с който може да покрива реално целия европейски континент.

Създателите на Дронамикс – братята Константин и Свилен Рангелови по време на представянето на модела на Черния Лебед в София преди близо 2 години

Първият полет на Черния Лебед се очакваше отдавна и се отлага от поне 3 години. Най-голямото предизвикателство за компанията обаче, ще бъде свързано с изработването и одобрението на необходимите регулации за използване, управление и контрол на безпилотните въздухоплавателни средства и площадките, които се предвижда да ги обслужват.

Още по темата четете тук:

Дронамикс представи „Черния лебед“

Свързани теми

Предишна публикация
Cargo Air възложи на AEI конверсията на пети Боинг 737-800SF
Следваща публикация
Yellow е новата обслужваща такси-компания на Летище София
259 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню