Volocopter иска сертификат за превоз за Олимпиадата в Париж

31 прочитания

Volocopter иска сертификат за превоз за Олимпиадата в Париж

Пионерът в таксиметровите въздушни превози, германската компания за eVtol каза, че е в готовност с апарата си VoloCity да получи одобрението на европейските регулатори през второто тримесечие на 2024г., точно преди откриването на Олимпиадата в Париж на 26 юли. Същото съобщи и операторът на парижките летища Шарл де Гол и Орли, Group ADP.

„Казахме на екипите, че ще има много безсънни нощи“, каза директорът Дърк Хоке на авиосалона в Бурже, където направи демонстрационен полет.

Ако успее да пусне услугата за превоз на пътници на Игрите в Париж, германският стартъп ще се сдобие с преднина пред конкурентите като Joby Aviation и Archer Aviation.

Плановете на Volocopter са да представи по-голям летателен апарат на батерии след като бъде одобрен еднопилотния модел за един пътник.

В момента компанията може да произвежда по 50 VoloCity на година, твърди директорът й.

Маршрутите, които ADP и Volocopter обещават за Олимпиадата в Париж през 2024г. Графика: Le Groupe ADP

На парижката Олимпиада се надява да може да лети с пет въздушни таксита по маршрути, одобрени от френските власти и регулатора DGAC. Например от Париж до летището Сен Сир край Версай, след като дворецът от списъка на ЮНЕСКО, бивша кралска ловна хижа, ще бъде домакин на конните състезания, както и на модерния петобой.

Velocopter може да лети и от летище Бурже до летище Шарл де Гол /CDG/. Тези маршрути вече са одобрени за стандартни хеликоптери.

Германският производител очаква оперативен лиценз през септември.

Директорът на Safran Оливие Андриес и директорът на Volocopter Дирк Хоке на Бурже, снимка: Николай Казаков за Volocopter.

Volocopter съобщи на авиосалона в Париж, че е подписал договор за намерения за разработване на ново поколение двигател за апарат за вертикално излитане и кацане /eVTOL/ със Safran. Предвижда се сътрудничество за електрически двигател, батерии, както и дистрибуционна система.

Свързани теми

Предишна публикация
Лек самолет катастрофира край Лесново
Следваща публикация
Румънски асове поздравиха Варна за празника на града
31 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Volocopter набра 242 милиона долара

Германската компания, планираща да пусне въздушни таксита си осигури финансиране, за да продължи в изключително…
Меню