Volocopter иска сертификат за превоз за Олимпиадата в Париж

30 прочитания

Volocopter иска сертификат за превоз за Олимпиадата в Париж

Пионерът в таксиметровите въздушни превози, германската компания за eVtol каза, че е в готовност с апарата си VoloCity да получи одобрението на европейските регулатори през второто тримесечие на 2024г., точно преди откриването на Олимпиадата в Париж на 26 юли. Същото съобщи и операторът на парижките летища Шарл де Гол и Орли, Group ADP.

„Казахме на екипите, че ще има много безсънни нощи“, каза директорът Дърк Хоке на авиосалона в Бурже, където направи демонстрационен полет.

Ако успее да пусне услугата за превоз на пътници на Игрите в Париж, германският стартъп ще се сдобие с преднина пред конкурентите като Joby Aviation и Archer Aviation.

Плановете на Volocopter са да представи по-голям летателен апарат на батерии след като бъде одобрен еднопилотния модел за един пътник.

В момента компанията може да произвежда по 50 VoloCity на година, твърди директорът й.

Маршрутите, които ADP и Volocopter обещават за Олимпиадата в Париж през 2024г. Графика: Le Groupe ADP

На парижката Олимпиада се надява да може да лети с пет въздушни таксита по маршрути, одобрени от френските власти и регулатора DGAC. Например от Париж до летището Сен Сир край Версай, след като дворецът от списъка на ЮНЕСКО, бивша кралска ловна хижа, ще бъде домакин на конните състезания, както и на модерния петобой.

Velocopter може да лети и от летище Бурже до летище Шарл де Гол /CDG/. Тези маршрути вече са одобрени за стандартни хеликоптери.

Германският производител очаква оперативен лиценз през септември.

Директорът на Safran Оливие Андриес и директорът на Volocopter Дирк Хоке на Бурже, снимка: Николай Казаков за Volocopter.

Volocopter съобщи на авиосалона в Париж, че е подписал договор за намерения за разработване на ново поколение двигател за апарат за вертикално излитане и кацане /eVTOL/ със Safran. Предвижда се сътрудничество за електрически двигател, батерии, както и дистрибуционна система.

Свързани теми

Предишна публикация
Лек самолет катастрофира край Лесново
Следваща публикация
Румънски асове поздравиха Варна за празника на града
30 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

FedEx обяви стипендии за $2,5 милиона

Американската куриерска компания FedEx, която има най-голямата в света транспортна мрежа, отдели 2,5 милиона щатски долара…

Lilium ще изгради хъб във Флорида

Германският стартъп Lilium, който смята да предлага въздушни такси услуги чрез иновативен електрически летателен апарат,…

Сглобиха последния Airbus A380

Европейският самолетостроителен консорциум приключи сглобяването на фюзелажа на последния Airbus A380 от серийното производство на…

Air France поглъща Joon

Лоукост брандът имаше трудно начало, „не бе разбран добре от клиентите, служителите, пазарите, инвеститорите”, призна…

Aigle Azur спря полети

Съдът обяви ликвидация на Aigle Azur. Нейните 1150 служители ще бъдат освободени. Министърът на транспорта…
Меню