Румънски асове поздравиха Варна за празника на града

224 прочитания

Варна, 15 август 2023

Въздушни асове от Румъния пристигнаха от Букурещ в България и на залез слънце направиха над пристанището и Варненския залив изключителни акробатични демонстрации по случай Деня на Варна, 15 август, Успение на Света Богородица.

Hawks Of Romania над Пристанище Варна, 15 август 2023

Румънските ястреби летяха с 5 самолета – формация от 4+1, лидерът направи соло, след което всеки пилот направи соло демонстрация, на която публиката видя колко мощен и маневрен самолет е Extra330SC.

Hawks Of Romania, летище Варна, 15 август 2023г. Снимка: Hawks Of Romania

Ястребите летяха 20 минути непрекъснато на височина 100-1200 метра, с 2-3 метра дистанция помежду си и скорост 100-400 км в час. Натоварването във формация бе 5-6 g, а при соло дисплея – 7-8 g.

Състав: Петре Глонщару, Андреа Банесару, Валентин Кавал, Ласло Ференц, Теодор Мунтяну, Джордже Ротару тийм лидер.

Данни и графика: Windy

Демонстрациите се проведоха 25 градуса на повърхността, при силен североизточен вятър от 14 възла при летище Варна и 7 възла с пориви до 13 възла при Морско училище /ВВМУ/ според данните от станциите, публикувани в Windy към 19ч. на 15 август 2023г.

 

Данни и графика: Windy

В южната част на пристанището /Карантината/ вятърът бе източен, 4 възла с пориви от 7 възла /Windy/.

Данни и графика: Windy

Стартът, обявен за 19ч, бе отложен с 20 минути.

Ястребите на Румъния, Șoimii României – Hawks Of Romania – Aeroclubul României. Община Варна, 14 август 2023. Снимка: Авиофорум

Румънският отбор пристигна на 14 август във Варна и неговият лидер Георге /Джордже/ Ротару призна, че е виждал Варненския залив само на Гугъл мапс. „Знаем къде е публиката. Проведохме много разговори и срещи с Булатса и с ГВА. Всичко е готово. За нас това обикновено авиошоу, само едно участие. Сигурен съм, че на публиката много ще й хареса“.

Hawks Of Romania над Пристанище Варна, 15 август 2023

Асовете от 100-годишния „Аероклуб Румъния“ са идвали вече в България, но отдавна. Били са в Пловдив и София през 2014г.

Hawks Of Romania, летище Варна, 15 август 2023г. Снимка: Hawks Of Romania

Това е националния екип по въздушна акробатика на Румъния, който преди година спечели Европейското първенство, а сега се готвят за следващото състезание, Световното първенство през октомври в САЩ.

Клубът е държавен, финансира се от Министерството на транспорта на Румъния и в момента има 180 глайдъри и ултралеки самолети и над 3000 студенти, които се обучават да летят на тях, както и на скокове в парашут.

В Румъния клубът обучава безплатно младежи на възраст между 16 и 23г на спортна авиация. Най-добрите от тях стават част от националните отбори по въздушни спортове.

Този сезон е много натоварен за Румънските ястреби, които участват всяка седмица на 1-2 авиошоута в Румъния и за годината имат по 3-4 авиошоута в Европа. Някой дори летят в Китай или Южна Корея.

В програмата им по-нататък предстоят демонстрации в Будапеща, а след две седмици и най-голямото авиошоу в Румъния, на летището в Букурещ на 26 август, след което предстоят авиошоута в Сегед, Унгария и в Турция.

През ноември Aeroclubul României/Aeroclub of Romania ще навърши 100г. Основан е през 1920г. по инициатива на един от пионерите на авиацията, румънския принц Джордже-Валентин Бибеску, завършил пилотската школа на Луи Блерио през 1910г., който става първия човек, прелетял над Дунав до Русе през 1910г с Blériot с двигател с едва 50 к.с.

Hawks Of Romania над Пристанище Варна, 15 август 2023

Тийм лидерът Георге /Джордже/ Ротару е възпитаник на букурещката Политехника, специалност Авиоинженерство.

Той е генерален директор на Aeroclubul României/Aeroclub of Romania, инструктор на самолети и глайдъри, акробатичен пилот и един от хората зад най-голямото авиошоу в Румъния, BIAS (Bucharest International Airshow).

генерален мениджър и тиймлидер на Rumanian Airclub, Hawks Of Romania

23-годишната Андреа Банесару е единствената жена в отбора. Започнала е да лети като 16-годишна с безплатните курсове в Romanian Airclub и на 29г става инструктор.

Hawks Of Romania, летище Варна, 15 август 2023г. Снимка: Hawks Of Romania

Акробатичен пилот е от 19-годишна, а в отбора на Румънските ястреби влиза миналата година с първо авиошоу в Банеаса, Букурещ.

“Имам 1300 летателни часа и много тийнейджъри, които обучавам. Летя акробатично всяка седмица от сряда до неделя и съм много щастлива, че съм част от тази група, защото ми е много приятно с тези хора”, каза Андреа. “Честно казано, много ми е приятно, защото засега съм единствената жена в групата. Но съм сигурна, че в бъдеще ще има повече жени”.

Андреа Банесару, Hawks Of Romania

Надявам се това да е само първото авиошоу във Варна и да продължим да си сътрудничим”, каза тиймлидерът Джордже Рутару, генерален мениджър на Aeroclubul României.

Hawks Of Romania, летище Варна, 15 август 2023г. Снимка: Hawks Of Romania

За втори път Варна посреща отбор по въздушна акробатика след 2016г, когато пристигнаха асовете на Flying Bulls. Александър Тодоров от Maritime.bg., организатор на авиошоуто във Варна тази година се надява „това събитие да стане ежегодно и догодина да можем да привлечем повече от един отбор“.

Въздушните демонстрации, които напълниха района на пристанище Варна и Морска гара станаха възможни благодарение и на РВД, ГД ГВА, Община Варна, румънския аероклуб, летище Варна, пристанище Варна и други.

Пристанище Варна в очакване на Hawks Of Romania

Свързани теми

Предишна публикация
LZ-CJA – първият български Боинг 747
Следваща публикация
Air Baltic стартира редовна линия Рига-София
224 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

MAG иска да строи и стадион

Британско-китайският консорциум, който кандидатства за концесията на летище София предлага да построи и стадион, съобщи…
Меню