Летищата лежат на златна мина от данни

3 прочитания

Летищата използват изобилието от дигитални данни по нови начини, за да подобрят услугите на пътниците. Данните се събират главно чрез безплатната wi-fi услуга на летищата. Така се дава възможност за повече сътрудничество между летища и търговци. Мениджърът за бизнес и информационни услуги на летището в Аделаида, Австралия казва, че компанията сега събира много данни например от паркинга си. Много жители на Аделаида използват коли, за да ходят на работа на летището. Летищата в Малайзия например използват данните дори за подобряване на технологиите и за управление на услугите на терминала.

Заключенията бяха  направени по време на IT конференцията за въздушния транспорт в Азия и Тихоокеанския регион на SITA на 18 и 19 април в Сингапур.

Самообслужване

Бързият ръст на авиотранспорта в Азия се отразява на индустрията на информационните технологии. От критично значение е авиокомпаниите и летищата в региона да приемат дигиталните трансформации. Умното използване на технологиите може да помогне за управление на предизвикателствата от растящия брой пътници, ограничената инфраструктура и все по-сложните процеси, каза директорът на SITA Барбара Далибард.

SITA очаква самообслужването на летищата да се удвои в следващите 2г. Последното проучване на компанията показва, че една трета от авиокомпаниите и летищата планират въвеждане на биометрика за пътниците до 2020 в Азия.

Киберсигурността остава топ приоритет и за летища, и за авиокомпании. Но само 30% от авиокомпаниите са подготвени за посрещане на кибератаки.

Свързани теми

Предишна публикация
Пилотите на Air France стачкуват отново през май
Следваща публикация
Ryanair признава синдикати, иска да е Amazon на пътуванията
3 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus влиза в Air Race Е

Дали след 2г ще викаме въздушното такси по телефона зависи от Airbus и Air Race…

5 оферти за летище Белград

Пет необвързващи оферти се класират за втората фаза от конкурса за 25-годишна концесия на международното…

Sun Flyer – Тесла-та на леката авиация

Автомобилната индустрия вече има предводител на своята електрическа революция, но в авиацията борбата за лидерството…
Меню