Първият Zephyr излезе от завода

87 прочитания

Първият безпилотен самолет-дрон Zephyr, захранван със слънчеви панели, летящ на много голяма височина и изпълняващ сателитни мисии, излезе от поточната линия във Фарнбъро, обяви Airbus на авиосалона край Лондон.

Първият апарат серийно производство от програмата, излязъл от най-новия завод на Airbus Defense and Space във Фарнбъро започна тестови полети над Аризона на 11 юли 2018.

Airbus има две модификации на Zephyr за различни товари.

Zephyr S е с размах на крилете 25m и тежи под 75kg. Може да носи до 5kg товар.

По-големият модел, Zephyr T в момента е в процес на разработка. Той е с размах на крилете от 33m и тежи 140kg. Товароподемността му ще бъде по-голяма.

 

 

„Единственият самолет, който може да стигне тази височина е Конкорд”, съобщава Airbus. „И само военните U2 и SR-71 Blackbird са в състояние да постигнат подобна оперативност”.

Засега най-дългия полет без презареждане на Zephyre е над 2 седмици. Идеята е апаратът да може да остане в стратосферата до 3 месеца, преди да бъде приземен с операция, която продължава 30 часа.  


Псевдосателит

Zephyr е псевдосателит, High Altitude Pseudo-Satellite /HAPS/.

Безпилотният самолет-дрон ще се произвежда във Великобритания.

След неуспеха да си направи собствен сателит с проекта Aquila, Facebook обяви, че иска да си партнира с Airbus и други компании, за да предостави връзка с интернет за повече хора.

Заводът Kelleher на Airbus Defense във Фарнбъро носи името на покойния Крис Келъхър, изобретателят на Zephyr и се смята за първата в света поточна линия за серийно производство на HAPS.

Министерството на отбраната на Великобритания вече поръча три Zephyr S. Производителят предвижда и използването му за граждански цели – и да го продава на телекомуникационни компании.

 

Снимка: Airbus.

Свързани теми

Предишна публикация
AirAsia поръча още А330neo
Следваща публикация
MRJ с лек инцидент на Фарнбъро
87 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Jet2 съкращава над 100 пилоти

Британската лоукост авиокомпания Jet2 освобождава пилоти от повечето си бази в страната, след като преговорите…

Boeing с поръчки за 50 737 MAX

В третия ден на авиосалона в Дубай Boeing записа заявки за 50 самолета 737 MAX.…
Меню