Първият Zephyr излезе от завода

53 прочитания

Първият безпилотен самолет-дрон Zephyr, захранван със слънчеви панели, летящ на много голяма височина и изпълняващ сателитни мисии, излезе от поточната линия във Фарнбъро, обяви Airbus на авиосалона край Лондон.

Първият апарат серийно производство от програмата, излязъл от най-новия завод на Airbus Defense and Space във Фарнбъро започна тестови полети над Аризона на 11 юли 2018.

Airbus има две модификации на Zephyr за различни товари.

Zephyr S е с размах на крилете 25m и тежи под 75kg. Може да носи до 5kg товар.

По-големият модел, Zephyr T в момента е в процес на разработка. Той е с размах на крилете от 33m и тежи 140kg. Товароподемността му ще бъде по-голяма.

 

 

„Единственият самолет, който може да стигне тази височина е Конкорд”, съобщава Airbus. „И само военните U2 и SR-71 Blackbird са в състояние да постигнат подобна оперативност”.

Засега най-дългия полет без презареждане на Zephyre е над 2 седмици. Идеята е апаратът да може да остане в стратосферата до 3 месеца, преди да бъде приземен с операция, която продължава 30 часа.  


Псевдосателит

Zephyr е псевдосателит, High Altitude Pseudo-Satellite /HAPS/.

Безпилотният самолет-дрон ще се произвежда във Великобритания.

След неуспеха да си направи собствен сателит с проекта Aquila, Facebook обяви, че иска да си партнира с Airbus и други компании, за да предостави връзка с интернет за повече хора.

Заводът Kelleher на Airbus Defense във Фарнбъро носи името на покойния Крис Келъхър, изобретателят на Zephyr и се смята за първата в света поточна линия за серийно производство на HAPS.

Министерството на отбраната на Великобритания вече поръча три Zephyr S. Производителят предвижда и използването му за граждански цели – и да го продава на телекомуникационни компании.

 

Снимка: Airbus.

Свързани теми

Предишна публикация
AirAsia поръча още А330neo
Следваща публикация
MRJ с лек инцидент на Фарнбъро
53 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

А380 при кросуинд на LHR

Бурята Денис затрудни операциите на Лондон Хийтроу. Airbus 380 на Etihad Airways направи трудно, но…

ACJ319neo чупи рекорди

Първият произведен Airbus ACJ319neo успешно извърши най-продължителния полет за самолет от семейството на А320 в…
Меню