Лек самолет катастрофира край Лесново

169 прочитания

Лек самолет е катастрофирал край летателната площадка в село Лесново, край София. При инцидентът, който се е разиграл днес, 8 март 2023 г., е загинал пилотът, който се е намирал на борда на машината.

По информация на МВР, сигнал за инцидента е подаден в 13,33 часа. Самолетът се е разбил на около 3 km южно от летателната площадка в местността „Побит камък”. По първоначални данни, катастрофата е станала малко след излитането от Лесново. Пристигналата на място линейка само е констатирала смъртта на пилота. Той е бил сам на борда.

Катастрофиралият самолет е акробатичен Extra EA-200. По неофициална информация, той е носел германска цивилна регистрация.

Заместник-министърът на транспорта Николай Найденов даде брифинг за медиите, на който заяви, че загиналият пилот е с голям опит, лети от 2011 г. и “законосъобразно е упражнявал дейността си”. Документите за полета са били изрядни. Стартирано е разследването на причините за произшествието, като са екип на полицията и на Националния борд за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт. Работи се по няколко версии, но заместник-министърът подчертава, че е твърде рано да се правят каквито и да е заключения за причините довели до катастрофата.

Найденов е определил полета, като „тренировъчен”, в чийто рамки са изпробвани фигури от висшия пилотаж. Според него, пилотът е тренирал висш пилотаж от няколко месеца. Заместник-министърът каза още, че има видео с целия полет, което вече е взето за целите на разследването.

Свързани теми

Предишна публикация
Луфтханза поръча още 15 А350
Следваща публикация
Официално: България Еър взима седем A220
169 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню